Daarom kunnen we niet van chips afblijven

Het is moeilijk om chips te weerstaan. Eindelijk is bekend hoe dat komt: een chemisch goedje moedigt ons aan om te blijven eten.

Wanneer we vettigheid eten, wordt ons lichaam aangemoedigd om het chemische stofje endocannabinoïde aan te maken. Dit stofje lijkt sterk op een chemisch stofje in marihuana en moedigt ons vooral aan om te blijven eten.

WIST U DAT…

…ons lichaam nog meer bestanddelen van marihuana kan maken?

“Het is voor het eerst dat endocannabinoïde een belangrijke rol blijkt te spelen in de inname van vet,” stelt onderzoeker Daniele Piomelli. De wetenschappers baseren hun conclusies op een onderzoek onder ratten. De dieren kregen vet en zoet eten voorgeschoteld. Zodra vet eten in het spijsverteringskanaal belandde, kwam endocannabinoïde vrij en dat werd richting het spijsverteringskanaal gestuurd. Wanneer de ratten zoet voedsel naar binnen werkten, gebeurde dat niet.

De onderzoekers vermoeden dat ze hiermee een belangrijke ontdekking hebben gedaan. Vet eten moedigt het lichaam aan om dit stofje aan te maken. Dit stofje gaat het lichaam aanmoedigen om meer vet te eten. Door een pil te ontwikkelen die het signaal van endocannabinoïde blokkeert, moet voorkomen worden dat mensen te veel vet naar binnen werken. Omdat het stofje in het spijsverteringskanaal blijkt te werken, hoeft het niet in ons brein geblokkeerd te worden. En dat een goede zaak: als zo’n chemisch stofje in het brein geblokkeerd wordt, kan het voor problemen zorgen: bijvoorbeeld angsten of depressies.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd