Uw persoonlijke helikopter leert verkeersregels

Het is een kwestie van tijd voordat we allemaal een helikopter bezitten. En dankzij de wetenschap is een vliegbrevet tegen die tijd overbodig.

De ontwikkeling van uw persoonlijke helikopter baart ook de Europese Commissie zorgen. De Commissie is van mening dat het een kwestie van tijd is voordat iedereen een eigen helikopter bezit. En in zo’n druk luchtruim zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is de Commissie een onderzoek gestart: MyCopter.

Systeem
Onderzoekers hebben de opdracht gekregen om een systeem te ontwikkelen dat helikopters in staat stelt om automatisch in groepen te vliegen. De bestuurder hoeft niet eens zoveel te doen: de helikopter kent de verkeersregels en ‘ziet’ andere helikopters aankomen.

WIST U DAT…

…iedereen straks kan vliegen met behulp van een jetpack?

Helikopter
De onderzoekers richten zich alleen op helikopters. En dat is niet voor niets. Een helikopter kan verticaal opstijgen en landen en heeft geen enorm vliegveld nodig. Ideaal als straks iedereen er één heeft.

Mix
De onderzoekers zijn al hard aan het werk om aan de wensen van de Europese Commissie te voldoen. Ze ontwikkelen een mix van sensoren die helikopters in staat stelt om zelf te vliegen. De helikopters kunnen met de sensoren andere helikopters opzoeken (zodat ze samen kunnen vliegen) en botsingen vermijden. Ook wordt er gewerkt aan een simpele besturing. Hoewel de helikopters in principe in staat zijn om zelf te sturen, kan de bestuurder het altijd overnemen, zo benadrukken de onderzoekers.

Naar verwachting is de mix van sensoren in 2014 klaar voor de eerste demonstraties. Als dat allemaal naar behoren werkt, wil dat overigens niet zeggen dat die persoonlijke helikopter er ook gelijk echt komt. De technologie wordt in eerste instantie gebruikt voor de huidige onbemande luchtvaartuigen. Want de technologie mag er dan zijn: de tijd dat een helikopter ook financieel voor iedereen is weggelegd, lijkt nog ver weg.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd