Daarom is geen enkele man goed genoeg voor papa’s meisje

vader en dochter

Mensen kunnen helemaal in de wolken zijn met hun partner. Maar ondertussen vinden hun ouders die partner helemaal niks. Wetenschappers hebben nu een evolutionaire verklaring gevonden voor dat eeuwenoude meningsverschil dat ouders en kinderen over geschikte en ongeschikte partners kunnen hebben.

Het onderzoek van wetenschappers van de universiteiten van Bristol en Groningen wijst erop dat het ongenoegen dat ouders soms over hun schoonzoon of -dochter uiten, nauw samenhangt met geld en goed. Ouders zijn geneigd om een kind dat op weinig steun van de partner kan rekenen meer materieel te ondersteunen. En daarom zouden kinderen bereid zijn genoegen te nemen met een partner die ze weinig steunt.

Model
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een model. Dat model simuleerde de evolutie van ouderlijk gedrag wanneer een dochter op zoek gaat naar een partner. Uit het model blijkt dat ouders een voorkeur hebben voor een schoonzoon die heel zorgzaam is en in alle behoeften van hun dochter kan voorzien. De dochter blijkt bereid te zijn om genoegen te nemen met een man die minder zorgzaam en ondersteunend is dan haar ouders zouden willen.

WIST U DAT…

Conflict
Ook voorspelt het model dat ouders en hun dochter meer op één lijn zouden zitten als het gaat om de partnerkeuze van de dochter wanneer ouders in elk kind evenveel investeren. Maar wanneer ouders meer investeren in kinderen met partners die minder investeren, is de kans groot dat een kind voor een partner kiest die niet zo zorgzaam is en die de ouders ongeschikt achten. “Ouders zijn even nauw aan al hun kinderen verwant,” legt onderzoeker Tim Fawcett uit. “Kinderen achten zichzelf ondertussen meer waardevol dan hun broers en zussen, dus elk kind wil meer van de ouders krijgen dan waar het eigenlijk recht op heeft.” Daarom zouden kinderen bereid zijn om genoegen te nemen met een partner die minder zorgzaam is dan hun ouders zouden willen.

Het onderzoek kan verklaren waarom ouders en kinderen vaak niet op één lijn zitten als het gaat over partnerkeuze. Ook kan het verklaren waarom ouders zich zo graag met die partnerkeuze bemoeien. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Evolution & Human Behavior.

Bronmateriaal

"Why some parents think your partner isn’t good enough" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Emanuele Rosso (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd