Computerspelletjes goed voor kinderen

 PSYCHOLOGIE  Wetenschappers waren de video- en computerspelletjes de laatste jaren niet zo goed gezind. Kinderen werden er agressief en dik van. Maar het tij is gekeerd. Spelletjes zijn ook goed voor kinderen. Hun visueel en ruimtelijk geheugen gaat erop vooruit en de reactiesnelheid neemt met rasse schreden toe.

Mensen die uren achtereen spelletjes spelen, blijken snelle denkers te zijn en een prima hand-oog coördinatie te hebben. “Gretige spelers zijn sneller, niet alleen in een spel naar keuze, maar ook in verschillende, niet gerelateerde reactiesnelheidstesten in het laboratorium,” vertelt onderzoeker Matthew Dye. “Sceptici geven toe dat spelers snel zijn, maar menen dat ze minder accuraat zijn naarmate hun snelheid toeneemt.” Uit het onderzoek blijkt dat dat laatste niet klopt. “Spelers worden in het spel of laboratorium niet minder accuraat. Dat komt doordat hun visuele cognitie beter is.”

Het spelen van spelletjes is vooral goed voor het visueel en ruimtelijk geheugen en taken waarbij de aandacht verdeeld moet worden. Volgens Dye is het dan ook helemaal niet zo’n gek idee om als ouder of grootouder met de kinderen mee te spelen. Het is namelijk niet alleen goed voor het geheugen, maar ook voor de hersenfuncties.

Play England – de Engelse organisatie die kinderen liever buiten ziet spelen – vraagt ouders om de onderzoeksresultaten in de juiste context te plaatsen. Volgens de organisatie zijn computerspelletjes geen vervanger voor buiten spelen en kunnen de kinderen de behendigheid die ze in spelletjes opdoen, ook buiten verwerven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd