Dat bewijst een zeediertje dat zo’n 550 miljoen jaar geleden leefde en een skelet van calciumcarbonaat bezat.
Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh bestudeerden de fossiele resten van een uitgestorven zeedier: Namacalathus hermanastes. Het dier leefde in het Ediacarium (een periode die van 630 tot 542 miljoen jaar geleden loopt). De wetenschappers ontdekten dat deze soort een skelet had. Dat skelet bestond uit calciumcarbonaat. Dat is een hard materiaal waaruit ook de schelpen van moderne zeedieren bestaan.
Nog familie?
Opvallend genoeg is de complexe structuur van dit materiaal dat bij N. hermanastes is aangetroffen vergelijkbaar met die van moderne dieren op de bodem van de zee. Mogelijk is het diertje – dat in Namibië werd opgegraven – verwant aan veel moderne soorten.
Bijzondere vondst
Het is een bijzondere vondst, omdat N. hermanastes overduidelijk een complex dier was. En dat dier leefde zo’n 550 miljoen jaar geleden. Het oudste complexe dier dat we voor deze vondst kenden stamt uit het Cambrium, een tijdvak dat ongeveer 541 miljoen jaar geleden begon. Hoewel wetenschappers vermoedden dat complexe dieren eerder het levenslicht zagen, was daar geen bewijs voor. Tot nu: N. hermanastes bewijst dat complexe dieren miljoenen jaren eerder dan tot op heden bewezen is al op aarde voorkwamen.
Blijkbaar waren de complexe dieren er al heel lang voordat de zogenoemde Cambrische Explosie losbarstte. Met de Cambrische Explosie duiden onderzoekers een periode in de geschiedenis van onze planeet aan waarin de belangrijkste groepen (stammen) dieren het levenslicht zagen.