Onbewust bewuster met slimme thermostaat Toon® (adv)

toon

Kan zo’n klein computertje dat onopvallend aan de muur kleeft je omtoveren tot een energiezuiniger mens? We namen de proef op de som!

De aarde heeft een omtrek van 40.075 kilometer en een landoppervlak van ruim 148 miljoen vierkante kilometer. Een enorme planeet die toch te klein voor ons is. De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander meet maar liefst 4,1 hectare, oftewel ruim 0,04 vierkante kilometer. Wanneer alle aardbewoners dezelfde ecologische voetafdruk zouden hebben, dan hadden we nu al twee aardes nodig om op te leven. Het is dus belangrijk om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar ja, hoe doe je dat? Nou, bijvoorbeeld door duurzamer om te gaan met energie. En dat is nu gemakkelijker dan ooit, zo ontdekten we.

Grip
Op de redactie van Scientias.nl hangt sinds kort Toon®: een slimme thermostaat. “Je wordt er onbewust bewust van”, zo voorspelde de installateur nadat hij de thermostaat had opgehangen en ons van de nodige uitleg had voorzien. En hij had gelijk. Want Toon geeft grip op je energieverbruik en beschikt over tal van functies die het gemakkelijk maken om je energieverbruik terug te dringen.

“Je wordt er onbewust bewust van”

Op afstand
Hoewel Toon nog maar kort deel uitmaakt van ons huishouden, hebben we nu al een favoriete functie ontdekt: Toon op afstand. Met behulp van de Toon-app heb je altijd en overal inzicht in je stroom- en gasverbruik, maar nog veel handiger is dat je Toon ook vanaf elke locatie bedienen kan. Zodra de wekker gaat, zwengelen we de thermostaat op de redactie alvast aan. Dus geen koude voeten meer tijdens het uitwerken van de eerste nieuwsberichten. En als je bepaalde apparaten aansluit op een slimme stekker kun je ook die apparaten op afstand bedienen. Vergeten om je computer uit te zetten of staat de tv nog op standby? Met Toon op afstand zet je dat zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit heel eenvoudig recht.

Onderweg? Toon reist met je mee!
Onderweg? Toon reist met je mee!

Inzicht
Zoals gezegd, krijg je met Toon meer inzicht in je energieverbruik. De thermostaat laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt. Je krijgt zo al snel in de gaten welke apparaten in je huis echte energieslurpers zijn. Ook laat Toon in keurige grafieken zien hoeveel je de afgelopen week, maand of het afgelopen jaar hebt verbruikt. Sluit je een apparaat aan op een slimme stekker, dan kun je bovendien het verbruik van dat individuele apparaat zien.
Heel concreet wordt het wanneer je de Status Verbruik-functie erbij pakt. Deze functie vergelijkt je werkelijke verbruik met het door de energieleverancier ingeschatte verbruik. Zo zie je direct of je je maandbedrag aan moet passen en zijn verrassingen op je jaarnota verleden tijd.
Ook leuk: Toon kan jouw energieverbruik vergelijken met het energieverbruik van mensen die in een soortgelijk huis wonen en een vergelijkbare gezinssituatie hebben. In één oogopslag kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot hun verbruik en wellicht brengt dat je weer op ideeën die leiden tot een lager energieverbruik.

Wist je dat je door inzicht in je energieverbruik wel 10 procent op je energiekosten kan besparen? Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op zo’n 130 euro per jaar!

Slimmerd
Als je wat duurzamer leven wil of wel eens af wil van die torenhoge jaarnota is Toon je beste vriend. Want Toon is een slimmerd die je zelfs onmerkbaar helpt om energie en geld te besparen. Een klein voorbeeldje: Toon moduleert. Als we aan onze oude, saaie thermostaat een zwiep gaven, gaf deze de CV-ketel opdracht om voluit te gaan draaien. Zodra de beoogde temperatuur behaald was, ging deze uit. Zakte de temperatuur, omdat de deur per ongeluk open was blijven staan, dan ging de CV-ketel weer voluit aan de slag. Toon is wat genuanceerder en zet de verwarming zo nodig ietsje harder of ietsje zachter. Die efficiënte aansturing zorgt ervoor dat je automatisch minder energie verbruikt.
En doordat we nu beter weten welke apparaten energie slurpen, kunnen we deze bewuster gaan gebruiken. Dus draait de vaatwasser nu vaker korte programma’s en zijn de laatste oude gloeilampen uit het huis verbannen.

En dat is nog maar het begin, want je energieverbruik terugdringen, blijkt een behoorlijk verslavende aangelegenheid te zijn. Ontdek het zelf via www.eneco.nl/toon-thermostaat!

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd