Complex gebit maakt deze dino tot meest succesvolle vegetariër ooit

De dinosaurussen uit de groep Hadrosauridae waren zonder enige twijfel de meest succesvolle vegetariërs die onze planeet ooit gehad heeft. En wetenschappers kunnen nu verklaren waarom. Ze bestudeerden het gebit van de dino’s en dat blijkt verrassend complex voor een dino.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Science. De dino’s hadden tot wel 1400 tanden die goed met elkaar samenwerkten. En er kwamen regelmatig tanden bij. “Deze jongens leken wel wandelende pulpfabrieken,” stelt onderzoeker Gregory Erickson.

Paarden
Toen de onderzoekers zich over het gebit van de Hadrosauridae bogen, zagen ze dat het sterk leek op dat van paarden. En paarden hebben één van de best ontwikkelde gebitten die we kennen. Dat Hadrosauridae een soortgelijk gebit hadden, is verrassend. Het zijn namelijk reptielen en die hebben meestal een heel simpel gebit en hun tanden boven en beneden raken elkaar niet wanneer ze ergens in bijten. Hoe anders waren de tanden van Hadrosauridae: de dinosaurus kon allerlei taaie planten en zelfs bladeren van bomen eten.

Over deze dino’s

De Hadrosauridae leefden zo’n zeventig miljoen jaar geleden. De dinosaurussen wandelden op vier poten, maar konden zich ook alleen op hun achterpoten verplaatsen. Het waren echte kuddedieren: ze reisden in kuddes die soms wel honderden of duizenden exemplaren telden.

Weefsels
Maar hoe hadden de dino’s dat gebit ontwikkeld? Het onderzoek van Erickson onthult dat. De dino’s waren zo goed in staat om allerlei planten te verorberen, omdat ze hele complexe weefsels hadden. De tanden bestonden uit wel zes verschillende soorten weefsels en waren daarmee bijzonder complex. Elke tand bleek ook weer een iets andere samenstelling te hebben, waardoor deze verschillende vormen en functies kon aannemen.

Waarschijnlijk is het mede dankzij dit complexe gebit dat de Hadrosauridae zo succesvol kon worden. De dino’s konden van alles eten: planten, stukken van bomen en zelfs hele taaie grassen. Met een dieet dat letterlijk voor het oprapen lag, was het niet zo lastig om hun 4,5 tot 15 meter lange lichaam te onderhouden.

Bronmateriaal

"Biologist examines how duck-billed dinos chomped their way through Cretaceous" - FSU.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Derbivort (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd