Sommige mensen zijn gewoon niet onder hypnose te krijgen. Nieuw onderzoek verklaart nu hoe dat kan. Het heeft alles te maken met de hersenen: die werken net ietsje anders dan de hersenen van mensen die met een vingerknip te hypnotiseren zijn.
Mensen die onder hypnose zijn, bevinden zich in een soort trance. Ze zijn dan extra geconcentreerd en gefocust. Hypnose wordt dan ook regelmatig in medische kringen toegepast. Bijvoorbeeld om mensen te helpen om met hun pijn, stress of angsten om te gaan. Maar: lang niet iedereen is even gemakkelijk te hypnotiseren, zo weet ook onderzoeker David Spiegel uit ervaring. Ongeveer een kwart van de patiënten die bij hem aankloppen, is niet te hypnotiseren. Een verband tussen niet onder hypnose te krijgen zijn en persoonlijkheid, is er niet. “Er moet iets in het brein aan de hand zijn,” stelt Spiegel. Maar wat?
Onderzoek
Spiegel en zijn collega’s verzamelden twaalf volwassenen die heel gemakkelijk te hypnotiseren zijn en een even grote groep volwassenen die moeilijk te hypnotiseren is. Vervolgens bestudeerden ze de activiteit in drie delen van het brein: het netwerk dat we gebruiken wanneer ons brein met niets bezig is, het netwerk dat ons controle geeft en helpt bij het maken van keuzes en het netwerk dat ons helpt om onze aandacht te focussen en betrokken is bij het bepalen dat A belangrijker is dan B.
Resultaten
De resultaten waren duidelijk, zo schrijven de onderzoekers in het blad Archives of General Psychiatry. Bij beide groepen was het netwerk dat actief is wanneer ons brein niets doet, even actief. Maar er was ook een groot verschil tussen de hersenen van mensen die gemakkelijk en mensen die moeilijk te hypnotiseren zijn. Het deel van de hersenen dat ons helpt om beslissingen te nemen, bleek bij mensen die gemakkelijk te hypnotiseren zijn tegelijkertijd actief te worden met het deel van de hersenen dat ons helpt om onze aandacht te focussen en betrokken is bij het bepalen dat A belangrijker is dan B.
Het onderzoek onderschrijft het vermoeden dat hypnose niet zozeer te maken heeft met persoonlijkheid, maar meer met cognitieve eigenschappen. De onderzoekers willen nu uit gaan zoeken hoe de netwerken die ze in deze studie bestudeerden, veranderen wanneer mensen onder hypnose zijn. Spiegel benadrukt dat het onderzoek heel belangrijk is. Hij wijst erop dat het ertoe kan leiden dat we straks beter begrijpen hoe hypnose werkt. En daardoor kan het wellicht nog efficiënter worden toegepast bij allerlei psychische problemen.