‘Columbus reisde met Afrikaanse matrozen’

Twee van Christoffel Columbus’ matrozen waren van Afrikaanse afkomst. Daarmee waren de twee mannen de eerste Afrikanen die voet zetten in de Nieuwe Wereld. Dat blijkt uit onderzoek. De geschiedenis van Afro-Amerikanen start dan ook niet in de zeventiende eeuw toen ze als slaven naar Amerika werden vervoerd, maar begon al zo’n 150 jaar eerder.

De onderzoekers bestudeerden een begraafplaats in La Isabela op de Dominicaanse Republiek. La Isabela werd in 1494 tijdens Columbus’ tweede reis naar de zogenaamde Nieuwe Wereld opgericht. Zeventien schepen zetten er in totaal 1700 mensen af: bouwvakkers, priesters en boeren. In twee jaar tijd stierven 300 kolonisten en in 1498 verliet men het eiland.

Lichamen
De onderzoekers analyseerden het DNA van enkele lichamen op de begraafplaats en ontdekten dat het om Afrikanen ging. “Men denkt dat de geschiedenis van Afro-Amerikanen begon toen de eerste schepen met slaven in het midden van de zeventiende eeuw aanmeerden,” weet onderzoeker Hannes Schroeder. “Maar onze resultaten suggereren dat het veel eerder startte.”

Twee
Eind vorig jaar gaf onderzoeker Douglas Price, een collega van Schroeder, al aan dat hij vermoedde dat zeker zeven doden van Afrikaanse afkomst waren. Uit de analyse blijkt dat van twee van deze slachtoffers met zekerheid gesteld kan worden dat ze uit Afrika komen.

De onderzoekers zijn van plan om volgend jaar nog meer skeletten te analyseren. Het is onmogelijk om op basis van het DNA vast te stellen of de Afrikanen uit vrije wil of als slaven naar La Isabela werden afgevoerd. Maar door het DNA verder te analyseren kan wel worden vastgesteld waar de Afrikanen exact vandaan kwamen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd