Ozonlaag stopt met krimpen

Het is vandaag de internationale dag voor het beschermen van de ozonlaag en dus is het geen toeval dat de World Meteorological Organization juist vandaag met goed nieuws komt: de ozonlaag krimpt niet meer. De organisatie – en met haar zo’n 300 wetenschappers – concludeert dat de bescherming van de ozonlaag werkt.

De afgelopen tien jaar is de ozonlaag wereldwijd en boven de noord- en zuidpool in het bijzonder niet gekrompen. Maar – let op – ook niet gegroeid. Het goede nieuws is volgens de organisatie het gevolg van goed internationaal beleid. Veel broeikasgassen die de ozonlaag aantasten zijn uitgebannen of beperkt.

De WMO benadrukt dat het herstel van de ozonlaag ook vanuit medisch oogpunt goed nieuws is. Als overheden wereldwijd niet hadden ingegrepen, zouden de stoffen die de ozonlaag aantasten in 2050 sterk zijn toegenomen. Dat zou leiden tot een dunner wordende ozonlaag. En die ozonlaag hebben wij hard nodig, omdat deze ons beschermt tegen schadelijke straling. Zonder ingrijpen, zou het aantal gevallen van huidkanker in 2050 bijvoorbeeld met 20 miljoen zijn toegenomen.

We zijn er overigens nog niet. De ozonlaag mag dan wel niet meer krimpen, groeien doet deze ook nog niet. Pas in 2050 zal deze naar verwachting helemaal hersteld zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd