GEZONDHEID  China gaat de vooralsnog verplichte Hepatitis B-test voor werknemers en studenten afschaffen. Daarmee hoopt de overheid een einde te maken aan de discriminatie van mensen die drager zijn van het Hepatitis B-virus. In China hebben zo’n 90 miljoen mensen Hepatitis B. Zij worden daarom – met name bij sollicitaties – gediscrimineerd.

“Gezondheidsorganisaties worden gestraft als zij Hepatitis B-tests beheren voor mensen die solliciteren naar een baan in het onderwijs of kandidaten voor een gewoon beroep,” liet de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Mao Qun’an weten. Mensen die een baan willen waarbij het virus zich gemakkelijker kan verspreiden, worden wel getest.

De wetgeving volgt op een gerechtelijke uitspraak. De rechter vond het onterecht dat een ontwerpbureau sollicitanten om een bloedtest vroeg. De gedupeerde sollicitant kreeg 20.000 yuan (2029 euro).

Het Hepatitis B-virus wordt overgedragen door seksueel contact en bloedtransfusies. Moeders kunnen het in de draagtijd ook overdragen aan hun kinderen.