Wat ziet een bodyscanner?

 TECHNOLOGIE  Alle reizigers moeten door een bodyscanner op Schiphol. Dit kondigde minister Guusje Ter Horst vandaag aan. Nederlanders reageren gemengd. Niet iedereen gaat naar de sauna en sommigen vinden het nogal vreemd dat vreemden alles kunnen zien. Maar is dat wel zo? Wat is er te zien op een bodyscan?

In Nederland wordt de millimeter wave scan geïntroduceerd. Er zijn twee soorten bodyscanners: de backscatter en de millimeter wave. De millimeter wave scant een stuk nauwkeuriger en ziet vrijwel alles, terwijl de backscatter vage contouren ziet.

De millimeter wave scan maakt gebruik van de millimetergolf of EHF (extremely high frequency), een frequentieband in het radiospectrum. Deze band wordt voornamelijk gebruikt voor satellietverkeer en radarinstallaties. De scanner kunnen tot vijftig meter buiten hun gebied kijken, dus een grote groep mensen kan in één klap worden gescand, zonder dat zij dit weten!

Hierboven een foto van de millimeter wave scan. Zo ziet uw contour eruit als u via Schiphol naar een ander land reist. Opvallend is de nauwkeurigheid van de rondingen van de lichamen, maar nergens worden de beelden zo gedetailleerd dat ze als naaktfoto’s bestempeld kunnen worden. Nee, op het strand ziet u ongeveer hetzelfde.

Aan de andere kant: de millimeter wave scanner ziet wel of een vrouw een borstprothese heeft. Daarnaast worden andere medische apparaten onthuld. Dit kan voor dragers best confronterend zijn.

Het wordt afwachten wat het effect van de scanners is op het aantal reizigers. Zijn er genoeg preutse reizigers die weigeren vanaf Schiphol te vertrekken door de scanner? Of geeft het reizigers juist een veiliger gevoel? De scanners worden binnenkort geplaatst en dan is het kijken naar de statistieken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd