Carboraan maakt gewoon kankermedicijn tot superheld

Wetenschappers hebben op basis van carboranen een medicijn tegen kanker ontwikkeld. Het resultaat: het medicijn is tien keer krachtiger geworden en heeft tijdens proeven al laten zien onder meer borst- long en dikkedarmkanker aan te kunnen pakken.

De onderzoekers wisten het medicijn zo effectief te maken door gebruik te maken van carboraan. “Carboranen zijn clusters van drie elementen: borium, koolstof en waterstof,” vertelt onderzoeker Mark W. Lee Jr. “Carboranen bestrijden kanker niet direct, maar ze helpen een medicijn wel om zich beter aan het doelwit te binden.”

Kankercellen
De onderzoekers bouwden een nieuw medicijn en gebruikten daarbij ook carboranen. Het nieuwe medicijn zorgt ervoor dat kankercellen geen energie meer kunnen produceren en dus doodgaan. Door carboranen aan het medicijn toe te voegen, was het tien keer beter in staat om zich aan de slechte cellen te binden en met deze cellen af te rekenen. En doordat het medicijn zich zo goed bindt, hoeft er ook niet zo’n grote dosis te worden toegediend. Hierdoor wordt de kans op nare bijwerkingen ook weer kleiner, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Medicinal Chemistry.

WIST U DAT…

…ook nanodeeltjes hoop bieden in de strijd tegen kanker?

Borstkanker
De experimenten zijn veelbelovend. “Te vaak repareren kankercellen zichzelf na bestraling of chemotherapie en vallen daarna het lichaam opnieuw aan. Dit medicijn stopt niet alleen heel selectief de energieproductie van kankercellen, maar remt ook de processen die kankercellen in staat stellen om zichzelf te repareren, af. Toen we de medicijnen met carboranen testten, ontdekten we dat deze ongelofelijk krachtig zijn. Tot op heden hebben we deze getest op borst-, long- en dikkedarmkanker en dat leverde buitengewone resultaten op.” De onderzoekers hopen ook andere vormen van kanker nog met succes aan de medicijnen bloot te stellen.

Krachtiger
Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek dat laat zien hoe carboranen de effectiviteit van een medicijn kunnen vergroten. En niet alleen medicijnen tegen kanker zijn bij carboranen gebaat: ook allerlei andere pilletjes en behandelingen kunnen door carboranen hun slagingskans vergroten. “Het eindresultaat is dat deze nieuwe medicijnen duizenden keren krachtiger kunnen zijn dan de medicijnen die nu worden gebruikt.”

Ondanks de veelbelovende resultaten kan het nog wel even duren voor dit medicijn daadwerkelijk op de markt komt. Eerst moet het nog verder worden getest: een proces dat nog meerdere jaren in beslag gaat nemen.

Bronmateriaal

"MU Research Team Creates New Cancer Drug that is 10 Times More Potent" - Missouri.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yongjiet (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd