Mogelijk geluksbrengers uit de Steentijd ontdekt in Israël

Wetenschappers hebben net buiten Jeruzalem twee beeldjes uit de Steentijd ontdekt. Het ene beeldje heeft de vorm van een ram. Het andere beeldje is wat abstracter. Mogelijk deden de beeldjes dienst als geluksbrengers tijdens de jacht.

Het beeldje in de vorm van een ram is gemaakt van kalksteen en ongeveer 15 centimeter hoog. Het beeldje is heel mooi vormgegeven, met oog voor detail. “De verhoudingen zijn extreem accuraat,” zo schrijven de onderzoekers in een persbericht.

Abstract
Het tweede beeldje is een stuk abstracter. Waarschijnlijk moet het een groot dier voorstellen met hoorns die het lange lichaam van de kop scheiden. “De hoorns komen in het midden van het hoofd uit de zijkant van de kop en doen denken aan die van een wild rund of een buffel.”

Foto: Yael Yolovitch / Israel Antiquities Authority.

Functie
Wat precies de functie van deze beeldjes was, blijft nog even gissen. “Het is bekend dat de jacht in deze periode een belangrijke activiteit was,” vertel onderzoeker Hamoudi Khalaily. “Vermoedelijk deden de beeldjes dienst als beeldjes die geluk moesten brengen tijdens de jacht.” Mogelijk stonden deze beeldjes kort voor de jacht aanving tijdens een ceremonie in het middelpunt van de aandacht. Een andere mogelijkheid is dat de figuren niets te maken hebben met de jacht, maar juist met het domesticeren van wilde runderen en geiten bijvoorbeeld.

De onderzoekers benadrukken dat de vondst van de beeldjes van groot belang is. De periode waar deze beeldjes uit stammen, was een roerige. Mensen stopten met rondtrekken en vestigden zich op een vaste plaats. Ze gingen dieren domesticeren en startten met landbouw. Beeldjes zoals deze vertellen ons meer over de religie en overtuigingen van deze mensen.

Foto: Yael Yolovitch / Israel Antiquities Authority.

Bronmateriaal

"Stone Age figurines discovered at Tel Motza" - MFA.gov.il
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yael Yolovitch / Israel Antiquities Authority.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd