Brein van mannen is niet radicaal anders dan dat van vrouwen

brein

Er bestaat niet zoiets als een typisch ‘mannelijk’ of een typisch ‘vrouwelijk’ brein, zo toont nieuw onderzoek aan.

De onderzoekers bestudeerden meer dan 1400 MRI-scans gemaakt van het brein van mannen en vrouwen. Hun conclusie is duidelijk. “Menselijke hersenen behoren niet tot één van deze twee categorieën: een mannelijk brein of een vrouwelijk brein,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tijdens hun onderzoek keken wetenschappers niet alleen naar de omvang van verschillende hersengebieden, maar ook naar de verbindingen tussen de hersengebieden. Over het algemeen genomen bleek de omvang van hersengebieden bij het ene geslacht soms anders te zijn dan bij het andere geslacht. Op basis daarvan zou je kunnen stellen dat er eigenschappen zijn die een brein ‘typisch mannelijk’ of ‘typisch vrouwelijk’ maken. Maar wanneer de onderzoekers elk brein individueel bestudeerden, bleken maar weinig vrouwen alle eigenschappen die een brein ‘typisch vrouwelijk’ maken, te bezitten. En hetzelfde gold voor de mannen.

Er is dus geen consistent verschil tussen het brein van een man en het brein van een vrouw. Een brein is niet typisch mannelijk of typisch vrouwelijk. In plaats daarvan is elk brein een uniek mozaïek van kenmerken.

Bronmateriaal

"Sex beyond the genitalia: The human brain mosaic" - PNAS
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd