Braintraining maakt u een betere acteur

Wetenschappers hebben ontdekt dat braintraining de acteervaardigheden van mensen kan verbeteren. De onderzoekers lieten de acteurs naar een simulatie van een toneelstuk kijken en gaven ze de opdracht om het licht en geluid met hun hersengolven te besturen. Dat vereiste concentratie en maakte de acteurs later in de voorstelling geloofwaardiger.

Alle acteurs kregen tijdens het experiment elektroden op de schedel. De lichten en het geluid in de virtuele voorstelling waren zo geprogrammeerd dat deze reageerden op de hersengolven van de proefpersonen. Om bijvoorbeeld veel licht te produceren, moest de hersenactiviteit net zo groot zijn als wanneer iemand heel alert is. Om minder licht toe te laten, moest de hersenactiviteit net zo groot zijn als wanneer iemand slaapt.

Zowel voor als na het experiment moesten de acteurs tien keer een half uur het toneel op. Hun optreden werd gefilmd en zowel aan professoren als aan de acteurs zelf voorgelegd. Zij beoordeelden het optreden op diverse punten. Bijvoorbeeld de expressie van de stem en hoe vloeiend er gespeeld werd.

De onderzoekers ontdekten dat de acteurs die eerder braintraining hadden gedaan zowel in hun eigen ogen als in de optiek van de professoren beter acteerden dan de groep die geen training had gevolgd. Volgens de wetenschappers is het goede optreden te verklaren door de concentratie die de braintraining eerder van de acteurs vergde. “Het is de natuurlijke, relaxte staat waarin je jezelf toch focust,” legt onderzoeker John Gruzelier uit. “Dat is wat acteurs ‘luisteren’ noemen. En dat is wat je nodig hebt om een acteerprestatie à la Judy Dench neer te zetten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd