Botje met oudste Chinese tekens nu in 3D te bewonderen

Wetenschappers hebben niet alleen een 3D-scan van het botje met daarop stokoude Chinese tekens gemaakt, maar het botje ook 3D geprint.

Het botje – van een rund – is naar schatting zo’n 3000 jaar oud en meet 9 bij 14 centimeter. Dankzij de 3D-scan kunnen we het botje nu in detail bekijken zonder dat we het hoeven aan te raken (en daarbij mogelijk beschadigen). Met behulp van de scan hebben onderzoekers bovendien een 3D-print van het botje gemaakt. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat een orakelbot 3D geprint is.

Speciaal
“Een 3D-print van een orakelbot vasthouden, is een heel speciale ervaring,” vindt onderzoeker Charles Aylmer. “Het geeft hetzelfde zintuiglijke gevoel als dat mensen die het bot 3000 jaar geleden maakten, hadden, maar dan zonder het risico dat je de onbetaalbare originele botten beschadigt.”

Orakel
Orakelbotten zijn schouderbladen van runderen of buikschilden van schildpadden. Wanneer Chinezen een bepaalde vraag hadden, werden deze orakelbotten gebruikt om een goddelijk antwoord te verkrijgen. De botten werden daartoe op een bepaalde plek verhit, waardoor barsten in de botten ontstonden. Die barsten werden dan gezien als goddelijke antwoorden. Vaak werd de voorspelling op de botten beschreven.

De Cambridge University Library heeft 614 van deze Chinese orakelbotten in bezit. Het zijn de oudste ‘documenten’ die in de Chinese taal geschreven zijn en dateren uit de periode tussen 1339 en 1112 voor Christus. De teksten op de botten vertellen ons meer over de vroege Chinese samenleving, maar ook over oorlogsvoering, de jacht, astronomie en meteorologie in die tijd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd