ExoMars heeft het prima naar zijn zin in de ruimte

Een dikke week nadat ExoMars het luchtruim koos, laat ESA weten dat de missie vrijwel perfect verloopt.

ExoMars werd op 14 maart gelanceerd. De missie bestaat uit een landingsmodule (Schiaparelli) en een orbiter (Trace Gas Orbiter). “Na de eerste kritieke dagen in de ruimte gedraagt TGO zich perfect,” vertelt Michel Denis, namens ESA. “De komende twee weken zullen we de systemen blijven testen.” Ook Schiaparelli zal de komende weken uitgebreid worden getest.

Maar vooralsnog ziet alles er dus voortreffelijk uit. Tot op heden is ESA op nog maar één probleempje gestuit. Dat gebeurde enkele uren nadat ExoMars na de lancering voor het eerst contact legde met de aarde. De temperatuur van de hoofdmotor die onder meer onderweg en tijdens de aankomst bij Mars gebruikt zal worden, bleek iets hoger te liggen dan gepland. Maar dat probleem is inmiddels opgelost door ervoor te zorgen dat de motor niet langer direct op de zon gericht was.

Naar verwachting komen TGO en Schiaparelli in oktober bij Mars aan. TGO zal daar onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van de rode planeet. Schiaparelli moet enkele dagen (2 tot 8) onderzoek gaan doen op het oppervlak van Mars. Dat de landingsmodule maar zo’n kort leven beschoren is, komt doordat deze vooral moet aantonen dat de door ESA ontwikkelde technologie om een lander op Mars te zetten werkt. Als deze missie goed verloopt, zal ESA in 2018 een rover naar Mars sturen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd