Borstvoeding verandert brein van moeder

Het brein van vrouwen die borstvoeding geven reageert veel sterker op een huilende baby dan dat van vrouwen die het bij flesvoeding houden.

Het onderzoek toont aan dat borstvoeding de band tussen moeder en kind kan versterken. Nu is dat op zichzelf natuurlijk niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat die verandering mogelijk in het brein plaatsvindt.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden zeventien moeders. Ongeveer de helft gaf hun baby borstvoeding. De rest van de baby’s kreeg flesvoeding. Twee en vier weken na de geboorte lieten de onderzoekers de moeders naar het gehuil van hun baby’s en vreemde baby’s luisteren. Ondertussen werden de hersenen van de moeders gescand. Ook werd het gedrag van de moeders bestudeerd. Hun doen en laten werd op camera’s vastgelegd en op basis van de beelden bepaalden de onderzoekers hoe gevoelig en liefhebbend de moeders naar hun baby toe waren.

WIST U DAT…

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat moeders die borstvoeding gaven veel gevoeliger waren voor het gehuil van hun baby’s. Moeders die borstvoeding gaven en hun baby hoorden huilen, vertoonden meer activiteit in de amygdala, basale kernen en superieure frontale gyrus. Deze delen van het brein maken ouders gevoeliger voor de behoeften van hun kinderen. “Dit deel van de hersenen helpt informatie te verwerken en motiveert de moeders wellicht om nog verzorgender gedrag te vertonen,” stelt onderzoeker Pilyoung Kim. Mogelijk worden de veranderingen in het brein veroorzaakt door hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Het onderzoek kan wetenschappers een beter beeld geven van de band tussen moeder en kind. Mogelijk leidt het uiteindelijk tot behandelingen die die band kunnen versterken. Het volledige onderozek is terug te vinden in het blad Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jude Freeman (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd