Ons universum in detail in 3D

Astronomen hebben de meest gedetailleerde 3D-kaart van ons universum gemaakt. Alle zichtbare structuren tot zo’n 380 miljoen lichtjaar ver weg staan erop.

Tien jaar lang werd de nachthemel in nabij-infrarood gescand. Het levert tot blijdschap van de wetenschappers een heel gedetailleerde kaart op. “Ik denk dat het ons verlangen is om onze plaats in het universum te weten,” stelt onderzoeker Karen Masters. “Het is fijn om een complete kaart te hebben van onze leefomgeving.”

WIST U DAT…

…ons Melkwegstelsel is kromgetrokken?

Op de kaart zijn onder meer 45.000 sterrenstelsels terug te vinden. De kaart beslaat maar liefst 95 procent van ons universum. De rest is niet te zien doordat sterren en wolken stof in de weg zitten.

De kaart is niet alleen mooi, maar heeft ook een functie. “De belangrijkste wetenschappelijke vraag die met zo’n complete kaart beantwoord kan worden, is de bron van de beweging van de Melkweg. Wat veroorzaakt die zwaartekracht? En het vinden van die bron, waar de massa is, is al een oude zoektocht. Alleen door een complete kaart met daarop alle sterrenstelsels te maken kunnen we die vraag beantwoorden.” Zo hebben de wetenschappers met dank aan de nieuwe kaart een object gevonden dat aan de Melkweg lijkt te trekken. Dat zou zomaar eens onderdeel uit kunnen maken van de oplossing.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd