Bloed gevonden in fossielen van dinosauriërs

  Wetenschappers hebben rode bloedcellen en proteïnen gevonden in de gefossiliseerde botten van dinosauriërs. Het is fascinerend dat bloed en andere cellen 75 miljoen jaar bewaard zijn gebleven.

  De onderzoekers analyseerden acht botten van dino’s die in het Krijt leefden. Ze gebruikten een rasterelektronenmicroscoop om structuren op celniveau te bestuderen. In de klauw van een theropoda-dino vonden de wetenschappers ronde structuren: bloedcellen. Daarnaast troffen zij in vier andere fossielen vezels aan, die lijken op het eiwit collageen in botten van vogels.

  Vervolgens gebruikten onderzoekers Sergio Bertazzo en Susie Maidment een ionstraal om bepaalde lagen één voor één weg te snijden. Ze ontdekten toen een interne structuur in de rode bloedcellen, die – op basis van de grootte en de vorm – vrijwel zeker een kern is. Ook spotte het duo aminozuren (de bouwstenen van proteïnen) die identiek zijn aan de aminozuren in levende emoes.

  Collageen
  Collageen

  Proteïnen gaan lang mee
  Het is opvallend dat er proteïnen zijn gevonden, want uit eerder onderzoek is gebleken dat proteïnen niet langer dan vier miljoen jaar bewaard blijven. Deze ontdekking laat zien dat proteïnen veel langer meegaan. Een uitgebreid paper naar aanleiding van deze ontdekking is deze week te lezen in het wetenschappelijke blad Nature Communications.

  En DNA?
  De prangende vraag die veel mensen momenteel bezighoudt: is er ook DNA gevonden? Nee, de rode bloedcellen bevatten geen DNA en dat is jammer, want dankzij DNA zou een dino in de toekomst gekloond kunnen worden. Maar onderzoekers geven de moed niet op. “Het is niet uitgesloten dat er ergens ter wereld een goed bewaard dinobot ligt met DNA-fragmenten”, vertelt Maidment. Er is dus nog hoop voor fans van Jurassic Park.

  Bijzondere vondsten
  De afgelopen 25 jaar zijn wetenschappers steeds meer te weten gekomen over dinosaurussen. Zo zijn er resten gevonden van huid, gekleurde veren, kleurige organellen en zelfs spiervezels.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd