Vlieg mee over de kraters van dwergplaneet Ceres (video)

ceres

Benieuwd hoe dwergplaneet Ceres er van dichtbij uitziet? Stap aan boord van een virtueel ruimteschip en bekijk deze animatie!

Wetenschappers hebben tachtig foto’s en een driedimensionaal model van het terrein van Ceres gebruikt om een computermodel te maken. Deze gegevens zijn verzameld door de Dawn-ruimtesonde, die onlangs bij de dwergplaneet arriveerde. Vervolgens is de onderstaande animatie gecreëerd.

“Naar verwachting kunnen we over een paar maanden een nog meer gedetailleerde animatiefilm maken, omdat we dan veel meer gegevens in handen hebben”, vertelt onderzoeker Ralf Jaumann van het Dawn-team. “De Dawn-ruimtesonde gaat de komende periode namelijk steeds dichter om Ceres draaien.”

Ceres is de kleinste dwergplaneet in ons zonnestelsel, maar wel het grootste object in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. In deze asteroïdengordel bevinden zich ontelbaar veel grote en kleine ruimtestenen. Met een diameter van 950 kilometer is Ceres hier de baas. Op de foto’s is te zien dat de dwergplaneet iets weg heeft van de maan. Net als de maan is Ceres rond en bekraterd. Daarnaast lijkt de dwergplaneet vrij droog, maar dat is schijn. Ceres bezit namelijk veel waterijs. Er zijn zelfs aanwijzigingen dat onder de ijzige mantel van Ceres nog vloeibaar water te vinden is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd