Ze zeggen weleens dat een hond of kat onderdeel is van je familie. Voor veel mensen lijkt dat ook echt zo te zijn. Maar liefst zes op de tien huisdierbezitters vinden namelijk dat hun dier dezelfde gezondheidszorg zou moeten krijgen als mensen.
Dat blijkt uit een nieuwe studie onder meer dan 2000 huisdierbezitters in drie landen, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Denemarken. Van hen had ongeveer 40 procent een hond, 40 procent een kat en 20 procent allebei. Bijna 60 procent ziet dus graag dezelfde zorg voor hun huisdier als voor henzelf en iets meer dan de helft vindt ook dat dezelfde diagnostische tests beschikbaar moeten zijn. Logischerwijs zijn degenen met de diepste emotionele band met hun huisdier ook het meest voorstander van uitgebreide gezondheidszorg. Gek genoeg bleek het niet uit te maken of mensen alleen leefden, een zorgverzekering hadden voor hun hond of kat of dat ze man of vrouw waren.
Verrassende resultaten
De resultaten verbaasden de onderzoeker. “Ik was verrast dat zo’n hoog percentage van de huisdierbezitters verwacht dat hun dieren toegang hebben tot de meest geavanceerde zorg, hoewel ik zelf als specialist in een universitair dierziekenhuis werk. Ik was ook verbaasd dat het niet uitmaakte of iemand alleen met zijn huisdier leefde, aangezien eerder is gebleken dat alleenstaande mensen en ouderen een extra sterke band hebben met hun dier”, vertelt onderzoeker Sandra Corr aan Scientias.nl.
In de studie is een onderscheid gemaakt tussen twee typen zorg: basale behandelingen, zoals radiografie, echografie, laboratoriumwerk, tandartszorg, en meer geavanceerde behandelopties, zoals een endoscopie, arthroscopie, MRI-scan en CT-scan. Om dat te kunnen betalen heeft ongeveer 42 procent van de ondervraagden een zorgverzekering afgesloten voor hun huisdier. “We nemen aan dat als mensen verwachten dat de zorg beschikbaar is voor hun huisdier, ze ook bereid zijn daarvoor te betalen, al dan niet via een zorgverzekering”, aldus Corr, die werkzaam is aan de University of Glasgow.
Onbetaalbare dierenzorg
Het grote probleem is echter dat de dierenarts alsnog onbetaalbaar dreigt te worden voor veel mensen. De moderne diergeneeskunde is zo vergevorderd dat voor katten en honden behandelingen beschikbaar zijn, die tot voor kort alleen mensen konden krijgen. Denk aan bloedtransfusies, chemotherapie en MRI-scans. Dat klinkt heel mooi: zo kun je langer genieten van je geliefde huisdier, maar er zitten ook nadelen aan. Zo kunnen huisdierbezitters te lang doorgaan met behandelen, waardoor de kwaliteit van leven van het dier sterk achteruitgaat. Ook kan de zorg voor een chronisch ziek dier leiden tot psychische klachten. Bovendien is die zorg peperduur, waardoor mensen soms in de financiële problemen komen.
Dat is een discussie die ook in Nederland speelt. Je leest soms verhalen van mensen die na een spoedoperatie van hun hond of kat duizenden euro’s moeten afrekenen, daar geen geld voor hebben en dan in een afbetalingstraject terechtkomen. Dierenartsen, veelal verenigd in enkele grote bedrijven, zouden dan ook veel te hoge tarieven vragen. “Dat is hetzelfde in het Verenigd Koninkrijk. Daarom start daar binnenkort een formeel marktonderzoek”, vertelt Corr. “Ik persoonlijk juich dat toe. We moeten open en transparant zijn, net als ieder ander beroep of bedrijf. Ik denk dat er verandering nodig is in de trend van almaar oplopende dierenartskosten en dat we moeten erkennen dat een huisdier voor veel gewone mensen onbetaalbaar is geworden”, stelt de wetenschapper.
Huisdier voor iedereen
Toch vindt ze niet dat dure zorg dan maar minder beschikbaar moet zijn. “Ik denk niet dat we minder behandelopties moeten aanbieden, maar wel dat we moeten inzien dat de geavanceerde dierengeneeskunde, die gekenmerkt wordt door hogere kosten, moderne technieken en excellente vaardigheden, niet noodzakelijkerwijs beter is dan passende, op maat gemaakte zorg. Wat ook breder erkend moet worden is dat de opgelopen dierenartskosten vooral voortkomen uit de toegenomen vraag naar geavanceerde zorg, wat direct leidt tot hogere huisdierverzekeringen. En dat heeft mogelijk impact op veel mensen die afhankelijk zijn van een zorgverzekering om zelfs basale zorg voor hun huisdier te kunnen betalen. Ik heb het gevoel dat wij als beroepsgroep de verantwoordelijkheid hebben om goede dierzorg betaalbaar te houden voor de gemiddelde niet-verzekerde of niet zo rijke huisdierbezitter”, zegt Corr.
Een huisdierverzekering is niet goedkoop. Voor een hond betaal je tussen de 20 en 40 euro per maand, terwijl een kat 10 tot 25 euro per maand kost. Toch heeft bijna de helft van de Nederlanders een huisdier. Zo heeft 18 procent van de huishoudens een hond, wat betekent dat er 1,8 miljoen stuks rondlopen in ons land. Verder hebben we nog 3 miljoen katten, waarvan er in 23 procent van de huishoudens eentje rondscharrelt. Tenslotte zijn er, je verwacht het misschien niet, nog bijna 13 miljoen vissen die zwemmen in onze aquaria en vijvers. De zorg daarvoor is lang niet voor iedereen te betalen. Een op de vijf huisdierbezitters stelde vorig jaar een dierenartsbezoek uit vanwege de kosten en 16 procent liet om die reden een bezoek aan de dierenarts helemaal achterwege. Dit kan leiden tot onnodig dierenleed. Reden waarom steeds meer mensen pleiten voor goedkopere dierzorg.