Bipolaire stoornis: de duistere kant van intelligentie

Vincent van Gogh: een uitstekende schilder, maar ook een tikkeltje gek. Er zijn meer mensen zoals hij. Mensen met een hoog IQ en veel creativiteit hebben namelijk een grotere kans om te lijden aan een bipolaire stoornis of manische depressie. Wie leidt aan een bipolaire stoornis heeft last van stemmingswisselingen.

Wetenschappers onderzochten het verband tussen intelligentie en een bipolaire stoornis. Wat blijkt: studenten die vaak een tien halen, hebben vier keer meer kans op een bipolaire stoornis dan gemiddelde studenten. Vooral bij intellectuele mannen zagen Britse en Zweedse wetenschappers een duidelijk verband.

Mensen met een bipolaire stoornis hebben twee kanten. Het ene moment zijn ze depressief en het andere moment zijn ze juist opgewekt en vol zelfvertrouwen. In die laatste fase bereiken mensen met een bipolaire stoornis meer dan gewone mensen. Zo kunnen ze zich beter concentreren en hebben ze een hoger uithoudingsvermogen.

Wetenschappers beweren dat niet alleen het topje van de ijsberg meer kans heeft op een bipolaire stoornis. Mensen die weinig bereiken op het gebied van handenarbeid en sport hebben een groter risico om een manische depressie te ontwikkelen. Dit komt volgens de onderzoekers door abnormale neuro-ontwikkelingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd