Bingewatchers zijn vaker eenzaam en depressief

bingewatchen

Met de komst van Netflix is bingewatchen helemaal in. Mensen kijken niet één aflevering van een televisieserie, maar vaak meerdere afleveringen achter elkaar. Op Netflix gaat dit geheel automatisch. Uit nieuw onderzoek blijkt dat des te eenzamer en depressief iemand is, des te vaker hij of zij aan bingewatching doet.

Onderzoekers van de universiteit van Texas hebben 316 televisiekijkers in de leeftijd van 18 tot 29 jaar geïnterviewd. Deze personen kregen niet alleen vragen voorgeschoteld over hun televisiegebruik, maar ook over hoe vaak zij zich eenzaam of depressief voelden. De onderzoekers vonden een verband tussen bingewatching en negatieve gevoelens. Wie zich depressief of eenzaam voelt, die gaat bingewatchen om de negatieve gedachten te verdringen.

Veel Nederlanders bingewatchen
Uit eerder onderzoek is gebleken dat bijna vier op de tien Nederlanders meerdere afleveringen van een serie achter elkaar bekijkt en dus bingewatchers zijn. Door de opkomst van dvd-boxen, Netflix en andere video on demand-diensten spelen seriemakers slim in op bingewatching. “Series worden opgezet als één geheel”, vertelt televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest tegen RTL Nieuws. “Er wordt opgebouwd naar de volgende aflevering, in plaats van afleveringen waarin een afgerond verhaal wordt verteld.”

Gebrek aan zelfcontrole
Het is ook geen verrassing dat mensen die weinig zelfcontrole hebben, vaker bingewatchen. Zij zijn namelijk niet in staat om te stoppen met het klikken op ‘volgende aflevering’, wanneer een aflevering is afgelopen, ook al weten ze dat er andere taken liggen.

Bingewatchen is niet ongevaarlijk
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat eenzaamheid, depressie en gebrek aan zelfcontrole bijdragen aan binge-gedrag in het algemeen, en dus niet alleen bingewatchen. Een voorbeeld van ander binge-gedrag is veel chocolaatjes achter elkaar eten. “Veel mensen zien bingewatchen als een ongevaarlijke verslaving, maar dat is dus niet zo”, concludeert onderzoeker Yoon Hi Sung van de universiteit van Texas. “Psychische problemen, obesitas en andere gezondheidsklachten zijn gerelateerd aan bingewatchen. Verslaafde bingewatchers kunnen hun werk en hun relaties met anderen verwaarlozen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd