Hoe dragen gletsjers bij aan het ontstaan van ijsbergen? Voor de wetenschap is dit een lastige vraag om te beantwoorden, omdat ijs op verschillende manier kan afbreken. Britse en Poolse wetenschappers hebben nu een methode gevonden om te monitoren hoeveel ijs er verloren gaat, namelijk door te luisteren.
IJs dat loslaat en in de oceaan plonst, maakt een uniek geluid. De wetenschappers beschrijven in het wetenschappelijke journaal Geophysical Research Letters dat zij onderwatermicrofoons hebben gebruikt om het geluid van afbrekend ijs op te nemen. Deze onderwatermicrofoons kunnen in de toekomst gemakkelijk aan boeien bevestigd worden.
Op de video hieronder is het geluid van de onderwatermicrofoons gesynchroniseerd met timelapsefoto’s van een gletsjer. Het gaat in dit geval om de Hans-gletsjer in Noorwegen. Uit de analyse van de beelden en de geluiden blijkt dat ijs op drie verschillende manieren kan afbreken. Zo kan een blok ijs in de oceaan vallen, maar uiteraard kan ijs ook onderwater afbreken en naar het oppervlak drijven. Iedere gebeurtenis heeft een eigen akoestisch geluid.
“Dankzij de onderwatermicrofoons kunnen we zeer betrouwbare gegevens verzamelen en dat 24 uur per dag”, vertelt onderzoeker Oskar Glowacki van de Poolse Academie voor Wetenschappen. “Vooral het ijs dat onderwater afbreekt is moeilijk om te spotten. Nu kunnen we dit soort gebeurtenissen makkelijker in kaart brengen door goed te luisteren.”
Tegenwoordig worden vooral satellieten gebruikt om gletsjers in de gaten te houden. Wanneer er grote stukken ijs afbreken – zoals bij de Pine Island-gletsjer in 2012 – dan is dit op satellietbeelden uitstekend zichtbaar. Kleinere breuken zijn echter lastig waar te nemen. Daarom is de nieuwe methode van de Britse en Poolse onderzoekers goed nieuws voor toekomstig poolonderzoek.