Niet twee jonge krokodillen, maar tientallen babykrokodillen werden lang geleden in de mummie ingesloten.
De krokodillenmummie in kwestie is in het bezit van het Rijksmuseum van Oudheden. Voor een nieuwe tentoonstelling over het oude Egypte besloot het museum gedetailleerde CT-scans van de mummie te laten maken. Op basis van die CT-scans zou een gespecialiseerd bedrijf een 3D-applicatie maken.
Verrassing
Niemand verwachtte dat de CT-scans grote verrassingen zouden opleveren. De mummie was immers in 1996 al uitgebreid gescand. Uit die scans bleek dat onder de windsels niet één grote, maar twee jonge krokodillen zaten. Maar de nieuwe CT-scans leverden wél een verrassing op. Ze brachten bijna vijftig jonge krokodilletjes aan het licht! Het is een unieke ontdekking.
Waarom?
Maar waarom besloten de Egyptenaren zoveel krokodillen in één mummie te stoppen? De egyptologen van het Rijksmuseum van Oudheden hebben daar wel hun vermoedens over. Mogelijk zijn de verschillende generaties krokodillen samen gemummificeerd als verwijzing naar het oud-Egyptische geloof in verjonging en nieuw leven na de dood. Een andere mogelijkheid is dat er één grote krokodil nodig was, maar deze niet voorhanden was en de oude Egyptenaren aan het improviseren zijn geslagen. Met behulp van stukjes hout, proppen linnen, plantenstengels en touw gaven ze de mummie met daarin dus tientallen jonge krokodillen de vorm van één grote krokodil.
Dieren
Het was zeker niet ongebruikelijk dat de oude Egyptenaren dieren mummificeerden: tal van diersoorten zijn na hun dood gemummificeerd. Meestal als eerbewijs aan één van de Egyptische goden die zich in een bepaald dierenlichaam konden manifesteren. Krokodillen waren bijvoorbeeld een eerbewijs aan de god Sobek.
Wanneer de oude Egyptenaren een volwassen krokodil wilden mummificeren, haalden ze eerst alle organen uit de buik. Daarna lieten ze het lichaam drogen, waarna ze de buikholte volgooiden met hars en olie. Soms werden er al dan niet gemummificeerde babykrokodillen of eieren van krokodillen op de rug of in de bek van de grote krokodil geplaatst. Maar een krokodillenmummie opgebouwd uit tientallen babykrokodillen: dat is werkelijk uniek. Er zijn wereldwijd slechts enkele vergelijkbare krokodillenmummies bekend.