Bij toeval eeuwenoud gangenstelsel ontdekt in Hoorn

ondergronds

In het oude hart van Hoorn zijn – met dank aan hevige regenval – ondergrondse gangen ontdekt die meer dan 400 jaar oud zijn. In de gangen – die deel uitmaken van een enorm rioolstelsel – zijn aardewerken voorwerpen ontdekt.

Na hevige regenval ontstond er in het oude centrum van Hoorn een gat in het plaveisel van de steeg ‘t Glop. Het gat was meters diep en bleek nadat archeologen erin waren afgedaald toegang te geven tot een lange gemetselde tunnel.

1563
De manshoge gang maakt onderdeel uit van een enorm overdekt rioolstelsel. Dat rioolstelsel is bijna overal ingestort, maar onder ‘t Glop nog in goede staat. De gang loopt onder een ziekenhuis uit 1563 door en moet dus zeker nog voor 1563 zijn aangelegd.

Aardewerk
De ontdekte gang bleek aan één kant te zijn ingestort. Aan de andere kant liep deze nog een flink eind door. Dat deel van de tunnel is door een archeoloog verder verkend. Mogelijk is het honderden jaren geleden dat hier voor het laatst iemand gelopen heeft. Onderin de tunnel bevond zich een laag bagger uit de zeventiende eeuw. In die laag zijn voorwerpen van aardwerk aangetroffen.

De gemeente Hoorn denkt momenteel na over wat er met de gang moet gaan gebeuren. Gehoopt wordt dat het mogelijk is om de gang voor het publiek open te stellen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd