Studenten krijgen ijzige Sagrada Familia niet af

sagrada

Het lijkt erop dat ook de Sagrada Familia van ijs die een projectteam van de TU Eindhoven in Finland bouwt door tegenslagen onvoltooid blijft. Toepasselijk is het wel: Gaudi’s meesterwerk is ook nog altijd niet af.

“Misschien zijn we iets te ambitieus geweest,” stelt projectleider Arno Pronk, in reactie op alle tegenslagen waar zijn team de afgelopen weken mee te kampen had. Het weer zat niet mee. En ook de bouw verliep niet helemaal zoals gepland. Hoewel de Sagrada Familia in ijs morgen officieel wordt geopend, meet de hoogste toren ‘nog maar’ 21 meter, in plaats van de beoogde 30 meter.

Toch wil Pronk niet stellen dat het project een mislukking is. “We hebben de hoogste ijstoren ooit gemaakt en de plattegrond van de kerk komt gereed. Met het middenschip zijn we nog bezig, maar dat zal geen problemen opleveren. En ook de grootste koepeltoren komt voor een deel af. Je zult alleen de hemel blijven zien als we de ballon verwijderen.”

Ballonnen doen dienst als mallen waar de studenten vervolgens het speciale ijs op spuiten. Afbeelding: Bart van Overbeeke.
Ballonnen doen dienst als mallen waar de studenten vervolgens het speciale ijs op spuiten. Afbeelding: Bart van Overbeeke.

De Sagrada Familia van Pronk en zijn studenten is gemaakt van pykrete: water versterkt met houtvezels en sneeuw. Pykrete is ongeveer drie keer zo sterk als normaal ijs en heel taai. Met de bouw van de ijskerk wilde het team van TU Eindhoven bewijzen dat het een prima bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies. En dat is gelukt. In 3,5 week tijd lieten Pronk en zijn studenten een replica op schaal van de beroemde Sagrada Familia verrijzen. Niet slecht, als je bedenkt dat Gaudi in 1882 aan zijn Sagrada Familia begon en deze anno 2015 nog altijd niet af is.

Bronmateriaal

Persbericht TU Eindhoven: 'Ook Sagrada Familia van ijs nog niet klaar'
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bart van Overbeeke.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd