Ben je ergens boos over? Met deze simpele pen-en-papiertruc glijdt het zo van je af

Ben je boos, pluk een roos? Dat helpt vermoedelijk niet, wel is er een ander makkelijker trucje om van je woede af te komen (zeker voor wie geen tuin met rozen heeft). Daarvoor volstaan pen en papier.

Boos, we zijn het allemaal weleens, maar eigenlijk is het een nutteloze emotie waar je vooral jezelf mee hebt. Daarom ben je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer vrolijk. Japanse onderzoekers hebben nu ontdekt hoe je weer je opgewekte zelf wordt. In het kort: schrijf je reactie op een negatieve gebeurtenis op papier en stop het vel in de papierversnipperaar of gooi het weg.

Woede weg
Dat blijkt bijzonder goed te werken. “We verwachtten al dat onze methode woede in enige mate zou onderdrukken, maar we waren verbijsterd dat de boosheid bijna helemaal verdwenen was”, vertelt hoofdonderzoeker Nobuyuki Kawai over zijn bevindingen.
Geheel nieuw is de conclusie niet. De studie bouwt voort op jaren van eerder onderzoek naar de relatie tussen schrijven over je boosheid en de afname ervan, en hoe interactie met voorwerpen je stemming kan beïnvloeden. Denk aan hoe mensen bijvoorbeeld uit woede iets kapot gooien.

Zware kritiek
De onderzoekers deden een simpel experiment. Ze vroegen deelnemers om kort hun mening op te schrijven over sociale problemen, zoals het wel of niet verbieden van roken in het openbaar. Daarbij kregen ze te horen dat hun werk beoordeeld zou worden door iemand van de universiteit.

Alleen: die beoordelaars gaven steevast een laag cijfer voor intelligentie, belangstelling, logica, vriendelijkheid en rationaliteit. En om het nog erger te maken, schreven ze erbij: “Ik kan niet geloven dat een goed opgeleid persoon zo denkt. Ik hoop dat deze persoon iets bijleert op de universiteit.”

Door de papierversnipperaar
Nadat ze de negatieve commentaren hadden gelezen, moesten de deelnemers opschrijven wat ze vonden van de feedback met een focus op de emoties die ze ervoeren. Uiteindelijk moest de ene groep het papier weggooien of in een map op hun bureau bewaren. Een tweede groep moest het document in de papierversnipperaar stoppen of in een plastic doos leggen.

Vervolgens werd de studenten gevraagd een cijfer te geven voor hun boosheid na de belediging en nadat ze het papier weggooiden of bewaarden. Zoals verwacht rapporteerden alle deelnemers meer woede nadat ze de kritiek hadden gekregen. Maar wat opmerkelijk was: nadat de studenten het papier hadden weggegooid of versnipperd was alle woede weggeëbd. Ondertussen werden de deelnemers die de tekst hadden bewaard maar ietsje minder kwaad.

Cursus angermanagement
Dus schrijf op waar je boos over bent en gooi het papier weg. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je omgeving en bijvoorbeeld op je werk. Denk aan Matthijs van Nieuwkerk en de redacteuren van De Wereld Draait Door. Die hadden ongetwijfeld een stuk prettiger gewerkt als de presentator zijn woede aan het papier had toevertrouwd en het blaadje had versnipperd in plaats van uit te barsten op de werkvloer.

In het algemeen zijn er waarschijnlijk veel mensen die best een cursusje angermanagement kunnen gebruiken. “Deze techniek kan op het moment zelf worden toegepast door de bron van de woede te beschrijven, zoals je een memo maakt, en het papier dan weg te gooien als je boos bent in een kantoorsetting”, legt Kawai uit.

Japans festival
Nog een interessant weetje: de studie schijnt licht op de oorsprong van een Japanse traditie die hakidashisara wordt genoemd. De term verwijst naar het uitspugen van eten. Het is ook de naam van een jaarlijks festival waar mensen kleine bordjes kapot gooien die dingen voorstellen die hen kwaad maken. De deelnemers ervaren nadien een enorm gevoel van opluchting, mogelijk vergelijkbaar met wanneer je dat blaadje met je boze gedachten weggooit.

Bronmateriaal

"Anger was gone with the paper on which the provocation was written" - Scientific Reports
Afbeelding bovenaan dit artikel: Andrea Piacquadio / Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd