Belgische wetenschappers hebben een licht gebogen LCD-display ontwikkeld dat in contactlenzen kan worden gestopt. Het biedt tal van mogelijkheden, zowel op cosmetisch als op medisch gebied.
Het idee van een display op uw oog is niet helemaal nieuw. Wetenschappers ontwikkelden eerder al een LED-display dat u als een contactlens kon dragen. Maar deze schermpjes hebben een groot nadeel: ze kunnen slechts een aantal kleine pixels weergeven en daarmee zijn de mogelijkheden beperkt. Het LCD-schermpje van de Belgische onderzoekers heeft niet met die beperking te maken en kan heel veel pixels, en ook verschillende groottes pixels weergeven.
Dollarteken
De onderzoekers hebben al een grappig prototype ontwikkeld. Het prototype schermpje geeft een dollarteken weer en stelt mensen dus in staat om echt dollartekens in hun ogen te hebben.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-btRUzoKYEA?rel=0&w=600&h=315]
Zonnebril
Op dit moment kan de contactlens enkel primitieve patronen weergeven, maar de onderzoekers hopen dat dat in de toekomst gaat veranderen. Ze streven naar een elektronische contactlens die volledig autonoom kan werken en waar dit display dus in verwerkt zit. Zo’n contactlens kan heel erg nuttig zijn. Zo kan deze bepalen hoeveel licht er op het netvlies valt. Dat kan handig zijn voor mensen met een beschadigde iris. Ook kan de contactlens door het display moeiteloos veranderen in een zonnebril doordat de lens donkerder wordt.
Een andere interessante mogelijkheid is een head-up display: hierbij wordt een laagje informatie over het gezichtsveld van de drager van de contactlens gelegd. De drager ziet bijvoorbeeld een straat en daarin een pijl die aangeeft waar hij heen moet lopen om de dichtstbijzijnde boekenwinkel te vinden. Het werk van de Belgische onderzoekers brengt deze augmented reality (toegevoegde realiteit) een stuk dichterbij. Toch kan het nog wel even duren voor deze contactlens goed functioneert en ook op grote schaal kan worden ingezet.