Tomatenketchup beschermt het hart tegen ziekten

tomatenketchup

Nieuw onderzoek van de universiteit Maastricht wijst erop dat verschillende stofjes die terug te vinden zijn in tomatenketchup de ontwikkeling, maar ook het verergeren van hart- en vaatziekten tegen kan gaan.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het eten van tomaten de gezondheid goed doet en de kans op hartaandoeningen verkleint. “Het is bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van hartaandoeningen,” zo vertelt onderzoeker Merel Hazewindus. “We wilden echter uitzoeken wat het effect zou zijn van een combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup.”

Ontsteking
Hazewindus gebruikte voor haar studie celkweekjes, maar ook proefpersonen. Uit het onderzoek bleek dat mannen die tomatenketchup hadden gegeten, in vergelijking met mannen die geen tomatenketchup aten, beter beschermd waren tegen hartaandoeningen. Hazewindus kon die conclusie trekken, omdat uit bloedonderzoek bleek dat deze mannen minder zogenoemde ‘disease initiators’ in het bloed hadden. “Ik richtte me tijdens dit onderzoek op één van de oorzaken van hart- en vaatziekten, namelijk het ontstekingsproces,” vertelt Hazewindus aan Scientias.nl. Dit dynamische proces vond ik zeer interessant, omdat het een oorzaak is van veel meer aandoeningen.”

Pilotstudie
“Aan dit onderzoek hebben zes personen meegedaan.” Dat lijkt weinig, maar ze wijst erop dat het deels een pilotstudie was. “Vanwege de opzet van het onderzoek en dus het lage aantal personen was dit onderzoek van belang om te bepalen of verder onderzoek zinvol zou zijn met een grote groep proefpersonen. Dit bleek zo te zijn.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een coating hebben ontwikkeld waarmee u ook het laatste beetje ketchup moeiteloos uit de fles kunt krijgen?

Nog geen advies
Aangezien het nog maar een pilotstudie betreft, is het nog te vroeg om op basis van deze studie met een voedingsadvies te komen. “Vergeet niet dat dit het eerste onderzoek is dat zich heeft gericht op ketchup,” benadrukt Hazewindus. “Wel is bekend dat ketchup één van de meest geconsumeerde bronnen is om stoffen uit tomaten binnen te krijgen. Dit onderzoek geeft in ieder geval aan dat tomatenketchup geen slechte keuze is.”

Saillant detail is dat het onderzoek mede mogelijk werd gemaakt door een overbekende tomatenketchupfabrikant. De fabrikant financierde het onderzoek en leverde de ketchup. Maar heeft de betrokkenheid van deze fabrikant ook invloed gehad op de resultaten? We vroegen het Hazewindus. “Nee. Aanvankelijk was ik zeer sceptisch over enig gezondheidseffect omdat ketchup een redelijke hoeveelheid suiker bevat. Ik was daarom juist meer geïnteresseerd in het effect van de combinatie aan stoffen in tomaten. Het onderzoek wijst uit dat ketchup wel degelijk een positief effect kan hebben op de gezondheid, waarbij ik wil benadrukken dat het vooral de combinatie aan stoffen is die de gezondheidseffecten hebben veroorzaakt.”

Bronmateriaal

Persbericht van de universiteit Maastricht: "Tomatenketchup beschermt tegen hartaandoeningen"
Interview Merel Hazewindus.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Francois de Halleux (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd