Beïnvloedt het stemlokaal uw stem?

Onderzoek wijst erop van wel. Zo zou een stemlokaal in een kerk conservatieve partijen zomaar goed kunnen doen.

Onderzoekers van de Baylor University trekken die conclusie nadat ze zowel in Engeland (Londen) als in Nederland (Maastricht) onderzoek deden. Studenten gingen de straat op en ondervroegen mensen terwijl deze een kerk of regeringsgebouw in het zicht hadden. Mensen die een kerk of regeringsgebouw verlieten, werden buiten beschouwing gelaten.

Cultuur
In Maastricht werden mensen in het zicht van de Sint-Servaasbasiliek of het gemeentehuis ondervraagd. In Londen voor de Westminster Abbey en het parlementsgebouw. De voorbijgangers kregen diverse vragen voorgelegd. Zo moesten ze groepen met een andere cultuur en/of religie bijvoorbeeld beoordelen. Ze moesten op een schaal van één tot tien aangeven in hoeverre ze er warme gevoelens voor hadden. Groepen die voorbijkwamen, waren onder meer: rijken, armen, Aziaten, homoseksuelen en moslims.

WIST U DAT…

Conservatiever
De voorbijgangers die voor een kerk vragen beantwoordden, gaven aan zichzelf als veel conservatiever te zien en waren ook negatiever ten opzichte van niet-christelijke groepen dan mensen die voor een overheidsgebouw stonden. Het maakte hierbij niet uit of mensen zelf religieus waren of niet. “Wat belangrijk is, is dat mensen nabij een religieus gebouw een iets conservatievere sociale en politieke houding hebben dan nabij een overheidsgebouw,” zo legt onderzoeker Wade Rowatt in een persbericht uit. Het gaat om een klein, maar significant verschil.

Het zet de onderzoekers aan het denken. Want het onderzoek wijst erop dat onze omgeving onze houding ten opzichte van belangrijke zaken verandert. “We zouden zorgvuldiger naar plaatsen moeten kijken waar belangrijke beslissingen worden gemaakt,” concludeert onderzoeker Jordan LaBouff. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan gebouwen waar mensen hun stem uitbrengen. Dat gebeurt – ook in Nederland – opvallend vaak in kerken. Mogelijk beïnvloedt die omgeving de keuze die mensen maken.

Bronmateriaal

"Where You Vote May Influence How You Vote, Baylor University Researchers Find" - Baylor.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door giulio nepi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd