Vogel op Hawaï blijft in de rui

Honger zorgt ervoor dat vogels in de bossen van Hawaï hun verenkleed niet snel kunnen verruilen voor een nieuwe.

Dat schrijven wetenschappers in het blad PLoS ONE. De vogels hebben zo’n enorme honger en komen zoveel energie tekort dat hun rui ontzettend lang duurt. Soms wel twee keer zo lang als normaal.

Japanse brilvogel
De reden? Zosterops japonicus, oftewel de Japanse brilvogel. Het vogeltje werd in 1929 door mensen naar Hawaï gebracht om insecten te bestrijden. Inmiddels zijn er zoveel Japanse brilvogels dat er een enorme competitie is ontstaan tussen de Z. japonicus en de vogelsoorten die van oorsprong op Hawaï voorkomen. En laatstgenoemden dreigen die strijd te gaan verliezen.

Maart
Zowel jongen als volwassenen doen veel langer over de rui. Zo begint een jonge vogel normaal gesproken voor juni en eindigt zijn rui in oktober. Nu duurt het soms wel tot maart voor de vogels klaar zijn. De onderzoekers zijn er tamelijk zeker van dat honger ervoor zorgt dat de rui zolang duurt. De rui van deze vogels verloopt namelijk op vrijwel dezelfde manier als de rui van vogels die in laboratoria werden uitgehongerd.

Extreem

De bedreigde vogelsoort Manucerthia mana wordt met de meeste veranderingen in de rui geconfronteerd. Daarnaast troffen de onderzoekers één vogel (van een andere soort) aan die helemaal de kroon spande. De vogel eindigde zijn rui in maart en begon in mei alweer aan de volgende.

Broeden
De onderzoekers ontdekten ook dat vogels soms eerder aan de rui beginnen. En dat veroorzaakt ook problemen. Want dan valt de rui samen met het broedseizoen. En dat zijn twee evenementen die veel energie kosten.

Asymmetrisch
Daar komt nog eens bij dat de rui ook niet zo goed verloopt. Normaal gesproken gaat de rui van de vleugels gelijk op. Maar in 2002 bleken alle soorten asymmetrisch in de rui te zijn. Hierdoor konden ze ook minder goed manoeuvreren. Nog nooit is assymmetrische rui op zo’n grote schaal aangetroffen.

De onderzoekers maken zich zorgen, zo blijkt uit een persbericht. Ze wijzen erop dat geen enkel deel van Hawaï veilig is voor concurrenten van de Z. japonicus. De Japanse brilvogel is simpelweg overal.

Bronmateriaal

"Native forest birds in unprecedented trouble, according to researchers" - Manoa.hawaii.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door kuribo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd