Behulpzame man wint het van zijn knappe tegenhanger

Vrouwen hebben een zwak voor knappe mannen, maar als ze moeten kiezen, gaan ze toch liever voor een altruïstische man.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. De onderzoekers verzamelden 202 heteroseksuele vrouwen en legden ze 12 setjes foto’s voor. Elk setje bestond uit een foto van een knappe man en een man die wat minder knap was. Elke foto werd bovendien vergezeld door een verhaal over de man op de foto. In sommige van die verhalen werd gesuggereerd dat de man heel altruïstisch was. Het verhaal vertelde dan bijvoorbeeld dat de man een dakloze een kop thee gaf. Andere verhalen suggereerde dat de man op de foto niet zo behulpzaam was en beschreven bijvoorbeeld hoe hij zonder naar een dakloze te kijken, voorbij loopt. Soms hoorden de altruïstische verhalen bij de foto’s van knappe mannen, soms ook bij de foto’s van minder knappe mannen. De vrouwen moesten nadat ze elke foto bekeken en elk verhaal gelezen hadden aangeven hoe aantrekkelijk ze de man op de foto op een schaal van 1 tot 5 vonden, zowel voor een korte affaire als voor een langdurige liefdesrelatie.

De altruïstische mannen bleken doorgaans aantrekkelijker te worden gevonden. De mannen die voornamelijk met zichzelf in plaats van met anderen bezig waren, werden als aantrekkelijk gezien voor een onenightstand. Terwijl de mannen die heel behulpzaam waren weer als aantrekkelijker werden gezien voor een langdurige relatie. “Hoewel mannen die zowel fysiek aantrekkelijk als altruïstisch waren het meest geliefd waren, suggereert het onderzoek dat voor vrouwen op zoek naar een langdurige relatie altruïsme belangrijker is dan fysieke aantrekkelijkheid,” vertelt onderzoeker Helen Driscoll.

Dat vrouwen een zwak hebben voor knappe mannen, komt doordat het feit dat de man knap is erop wijst dat hij goede genen heeft. En die goede genen zijn weer mooi meegenomen als een vrouw met die man kinderen krijgt. Maar mannen die behulpzaam zijn, hebben ook hun voordelen. “Altruïsme wijst erop dat een man een goede partner en vader zal zijn.” Wanneer vrouwen gedwongen worden om te kiezen tussen een knappe man en een man die behulpzaam is, wint de laatste het vaak. “Omdat investeren in het nageslacht zo belangrijk was voor de overlevings- en dus voortplantingskansen van onze voorouders.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd