Mogelijk stelt in de toekomst niet een arts, maar een hond vast dat u besmet bent met een zeer besmettelijke en niet altijd ongevaarlijke ziekenhuisbacterie die diarree veroorzaakt. Nederlandse onderzoekers tonen namelijk aan dat honden patiënten die de bacterie bij zich dragen, kunnen aanwijzen.
Het draait allemaal om de bacterie Clostridium difficile. De bacterie kan ervoor zorgen dat mensen aan de diarree raken, maar kan ook zeer ernstige darmontstekingen veroorzaken. De bacterie duikt met enige regelmaat in het ziekenhuis op en is zeer besmettelijk. Het is daarom zaak dat een infectie zo snel mogelijk wordt opgespoord, zodat maatregelen getroffen kunnen worden om verspreiding tegen te gaan.
Lastig
Maar het snel opsporen van C. difficile is tijdrovend: het laboratorium heeft er vaak meerdere dagen werk aan om de bacterie op te sporen. En ondertussen kan deze bacterie zich blijven verspreiden en meer mensen besmetten. Wetenschappers van het VU medisch centrum bedachten daarom dat het tijd werd voor een nieuwe aanpak. Zouden honden niet – veel efficiënter dan mensen – in staat zijn om de bacterie op te sporen?
Cliff
Ze namen – met behulp van een hondentrainster – de proef op de som met beagle Cliff. Hij werd twee maanden getraind en kon daarna aan de slag. De onderzoekers namen hem mee naar een ziekenafdeling en lieten de hond controleren of hier de bacterie voorkwam. Cliff werkte efficiënt: binnen tien minuten had hij een hele ziekenhuisafdeling gecontroleerd.
Succes
Het experiment was een groot succes: de hond besnuffelde 300 patiënten (waarvan er 30 de bacterie onder de leden hadden). Door naast het bed van een patiënt te gaan zitten, gaf Cliff aan dat hij de bacterie gevonden had. Cliff slaagde er in om de bacterie bij 28 van de 30 patiënten op te sporen. Wanneer de hond niet aan patiënten, maar aan monsters van de ontlasting snuffelde, was deze nog accurater. Nu kon de hond in 100 procent van de gevallen de met de bacterie besmette monsters aanwijzen.
Daarmee is bewezen dat honden kunnen worden ingezet om patiënten met C. difficile te herkennen, zo concluderen de onderzoekers in het blad BMJ. Uit nader onderzoek moet nu blijken of het echt zin heeft om een hond regelmatig afdelingen in het ziekenhuis te laten controleren. Dat is pas zinvol als de hond in zo’n geval patiënten met de bacterie daadwerkelijk eerder opspeurt en dus leidt tot een vermindering van het aantal ziekenhuisinfecties.