Genoom van uw kerstboom is al 100 miljoen jaar nagenoeg hetzelfde

spar

Wetenschappers hebben het genoom van uw kerstboom in kaart gebracht en wat blijkt: uw kerstboom en zijn genoom zijn de laatste 100 miljoen jaar weinig veranderd. Kerstbomen zagen er dus in de tijd van de dino’s al zo uit.

Dat blijkt uit een onderzoek van Université Laval en Canadian Forest Service. De onderzoekers bestudeerden het genoom van coniferen, een orde waaronder ook de dennenboom, spar en lariks vallen.

Kleine aanpassingen
De onderzoekers analyseerden het genoom en moeten concluderen dat het de laatste 100 miljoen jaar weinig veranderd is. “Dat betekent niet dat er geen kleine aanpassingen, zoals genetische mutaties hebben plaatsgevonden,” benadrukt onderzoeker Jean Bousquet. “Maar de macrostructuur van het genoom van de conifeer is door de tijden heen opmerkelijk stabiel gebleven.”

WIST U DAT…

…u uw kerstboom dankzij een door wetenschappers ontwikkelde formule perfect kunt inrichten?

Weinig soorten
Die stabiliteit gaat hand in hand met het feit dat er relatief weinig soorten coniferen zijn. Wereldwijd vinden we er zo’n 600. Ter vergelijking: er zijn zo’n 400.000 soorten bloeiende planten. “Coniferen lijken al heel vroeg met hun omgeving in balans te zijn geraakt.” En die balans hebben ze tot vandaag de dag weten vol te houden. “Zelfs vandaag gedijen deze planten nog prima op een groot deel van onze aardbol en dan voornamelijk in koude klimaten. Bloeiende planten daarentegen staan onder intense evolutionaire druk, terwijl ze vechten om te overleven en zich voort te planten.”

Het onderzoek naar het genoom van de coniferen kan wel het één en ander verklaren, zo stellen de onderzoekers in het blad BMC Biology. Bijvoorbeeld waarom fossiele resten van coniferen die al miljoenen jaren oud zijn, zo sterk lijken op de coniferen van vandaag de dag.

Bronmateriaal

"Le très traditionnel arbre de Noël" - Ulaval.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Captain-tucker (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd