Baby van drie maanden hoort emotie

Baby’s van drie maanden oud kunnen de emoties in een menselijke stem al herkennen. En dat is verrassend.

Wetenschappers wisten wel dat kinderen op jonge leeftijd reeds in staat zijn om emoties te detecteren, maar dat ze dat met drie maanden al kunnen, komt als een verrassing. Nu pas is duidelijk op welke leeftijd mensen leren om stemmen en emoties te verwerken.

WIST U DAT…

…baby’s van nog geen jaar oud al weten wie de baas is?

Experiment
De onderzoekers lieten 21 slapende baby’s allerlei geluiden horen: van een lach tot achtergrondgeluiden zoals stromend water. Terwijl de kinderen dat hoorden, werden hun hersenen gescand.

Resultaat
Wanneer de baby’s een menselijke stem hoorden, werd hun temporale kwab geactiveerd. Datzelfde deel van de hersenen wordt ook actief bij volwassenen als ze een menselijke stem horen. De hersenen van de kleintjes reageerden ook heel sterk op verdrietige stemmen. Het brein maakte echter geen onderscheid tussen neutrale en gelukkige stemmen.

Het onderzoek laat zien dat sommige delen van de hersenen al op zeer jonge leeftijd hun specialiteiten hebben. In een nader onderzoek willen de wetenschappers uitzoeken hoe dat zit bij autistische kinderen. Zijn zij op jonge leeftijd ook al in staat om emoties op te merken?

Bovenstaande foto is gemaakt door M Glasgow (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd