Wetenschap geeft robot gevoelig huidje

Wetenschappers hebben een huid ontwikkeld voor robots. Dankzij de huid kunnen robots nog meer informatie over hun omgeving verzamelen.

De robots van tegenwoordig moeten het vooral hebben van camera’s en scanners als ze meer over hun omgeving te weten willen komen. Een huid is een welkome aanvulling en stelt robots in staat om alles te ‘voelen’: van een (bijna-)botsing met een muur tot een zacht windje en te hoge temperaturen.

Sensoren
De onderzoekers ontwikkelden daarom een stukje huid voor robots. Het is ongeveer vijf vierkante centimeter groot en bevat vier infraroodsensoren die alles wat dichter dan één centimeter bij de huid in de buurt komt, opmerken. Daarmee vervullen deze infraroodsensoren dezelfde functie als de haren op onze arm. Een andere sensor neemt de temperatuur waar. En een versnellingsmeter laat de robot weten welk lichaamsdeel beweegt.

WIST U DAT…

…er gewerkt wordt aan een internet voor robots?

Uitbreiden
In theorie moet het mogelijk zijn om het stukje huid steeds verder uit te breiden. Zo kunnen er gemakkelijk sensoren die bijvoorbeeld druk voelen, worden toegevoegd. Een computer verwerkt de signalen van de sensoren.

De eerste experimenten zijn veelbelovend: zodra de robot een lichte tik op de huid krijgt, trekt deze zich al terug. De huid stelt de robot straks in staat om ook in het donker van alles te weten te komen over de omgeving.

Bovenstaande foto laat de robot met de ‘huid’ zien. Foto: Andreas Heddergott / TU München.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd