Atleten van de Olympische Spelen in Londen hadden opvallend slechte tanden

rennen

We kennen Usain Bolt om zijn prachtige witte tanden, maar hij is een uitzondering. De meeste atleten die meededen aan de Olympische Spelen in Londen hadden een opvallend slecht gebit. Dit zeggen Britse wetenschappers in het British Journal of Sports Medicine.

Twintig procent van de atleten die zijn ondervraagd konden minder goed presteren door hun slechte gebit. Eén van de drie atleten gaf toe dat het slechte gebit de kwaliteit van leven op een negatieve manier beïnvloedde.

Dieet
Maar hoe komt het dat een atleet een slechter gebit heeft dan een leeftijdsgenoot? De Britse wetenschappers denken dat dit door het dieet komt. Atleten eten regelmatig veel koolhydraten en drinken tevens veel energiedranken. Deze energiedranken zitten bomvol suiker.

Wist u dat…

Trainen
Daarnaast traint een atleet intensief, wat een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem. Ook heeft een atleet minder aandacht voor zijn gebit, omdat hij zich focust op andere gezondheidsfactoren.

Professor Ian Needleman en zijn collega’s onderzochten in totaal 302 atleten. 55% van de atleten had één of meerdere gaatjes, 45% leed aan tanderosie en 76% had een tandvleesontsteking.

Kleine verschillen
Het is belangrijk om minimaal twee keer per dag tanden te poetsen. Een slecht verzorgd gebit verhoogt de kans op een hartaanval of een ontsteking. Daarnaast is tandpijn simpelweg vervelend en kan dit leiden tot eet- en slaapproblemen. In de topsport zijn de verschillen klein, dus een slecht verzorgd gebit kan al het verschil beteken tussen een gouden en een zilveren medaille. Misschien is het mooie gebit van Usain Bolt zijn troefkaart.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd