Commerciëel ruimtevaartuig koppelt aan internationaal ruimtestation

cygnus

Het commerciële ruimtevaartuig Cygnus kwam dit weekend aan bij het internationale ruimtestation. Het is het tweede commerciële vrachtschip dat een bezoekje brengt aan het ISS.

Het vrachtschip kwam een week later aan dan verwacht. Er bleek namelijk sprake te zijn van een fout in de software. Vervolgens kreeg de aankoppeling van de Soyuzmodule met drie nieuwe bemanningsleden voor het ruimtestation meer prioriteit, waardoor het commerciële ruimteschip even moest wachten.

Maar nu was het gisteren dan eindelijk zo ver. Na vier dagen ronddobberen buiten het ruimtelaboratorium mocht Cygnus aankoppelen. Het paradepaardje van Orbital Sciences blijft nog zeker een maand gekoppeld het ruimtestation en wordt in deze periode volgeladen met afval. Daarna verbrandt het in de atmosfeer van de aarde.

De kans is groot dat Orbital Sciences vaker commerciële ruimtevaartuigen naar het ruimtestation stuurt. Het is de bedoeling dat tussen nu en 2016 acht schepen naar het ruimtelaboratorium gaan. Dit is handig, want astronauten aan boord van het ISS hebben regelmatig voedsel, kleding, reserve-onderdelen en benodigdheden voor wetenschappelijke experimenten nodig.

Bronmateriaal

Persbericht Orbital Sciences

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd