Archeologen: ‘Wij hebben het graf van Cleopatra ontdekt’

Archeologen zijn er van overtuigd dat zij de tombe van Cleopatra en haar geliefde Marcus Antonius hebben gevonden. Versterking is inmiddels onderweg en dan kan begonnen worden met het openen van de kamer waarin de beroemde koningin zou liggen.

De archeologen hebben een tempelingang met aan beide zijden pilaren gevonden. Eerder deze week vonden de onderzoekers in diezelfde tempel al een 2000 jaar oud granieten beeld. Dit zou hebben toebehoord aan koning Ptolemeüs IV.

Maar er kan op korte termijn nog veel belangrijker nieuws komen. “We hebben een speciale hijsmachine ontworpen en sinds vorige week zitten we op een diepte van 35 meter,” vertelt archeoloog Kathleen Martinez. “En we verwachten daar belangrijk nieuws te hebben.”

De archeologen zoeken al ruim vijf jaar naar het graf van Cleopatra. “De ontdekking van de ingang van de tempel is heel belangrijk,” meent hoofd archeologie, Zahi Hawass. “Het bewijst dat deze tempel in de stijl van de farao’s is gebouwd. En buiten zouden standplaatsen voor sfinxen moeten zijn. Dat is een heel belangrijke ontdekking in de zoektocht naar de mooie, magische koningin Cleopatra.”

Cleopatra regeerde vanuit het oude Alexandrië. Ze maakte deel uit van de Ptolemeïsche dynastie. Die dynastie kwam met haar zelfmoord echter aan haar einde. Men gaat ervan uit dat Cleopatra niet in het graf naast haar paleis is begraven. Het is te hopen dat dat klopt; haar paleis ligt namelijk op de bodem van de huidige haven van Alexandrië.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd