Antihonger-aroma’s in de strijd tegen overgewicht

 GEZONDHEID  Hoe voorkomt u dat u teveel eet? Heel simpel: voeg een stofje toe aan uw maaltijd, dat het brein waarschuwt dat u al vol zit. Uw maag schreeuwt om meer, maar toch weigert u door te eten. Klinkt goed? Nederlandse wetenschappers zijn bezig om dit wondermiddel te produceren. Tegen overgewicht én tegen overconsumptie.

Deze antihonger-aroma’s komen vrij wanneer iemand op voedsel kauwt. Tijdens het kauwen wordt het brein geactiveerd om een hongergevoel te creëren. Voorheen richtten de wetenschappers zich voornamelijk op de maag, maar zij denken dat het verstandig is om het kauwproces ook mee te nemen.

Uit de eerste analyse van het onderzoek blijkt dat het vrijkomen van aroma’s tijdens het kauwen bijdraagt aan een vol gevoel, wat voor mensen vaak een reden is om te stoppen. Volgens het onderzoeksrapport is het mogelijk om de hoeveelheid aroma’s zelf te bepalen. Mensen met overgewicht hebben baat bij veel aroma’s, mensen met ondergewicht absoluut niet (zij hebben misschien zelfs een aroma nodig om het hongergevoel uit te stellen).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd