Honderden bijna-sterren in stervormingsgebied

 ASTRONOMIE  De Herschel telescoop heeft een foto gemaakt van een stervormingsgebied in het sterrenbeeld Arend. Op de foto zijn zo’n 700 nog te vormen sterren te zien op een afstand van 1.000 lichtjaar van de aarde verwijderd. Normale telescopen kunnen geen foto maken van de binnenkant van de nevel; Herschel wel!

De foto is gemaakt in infrarood licht, waardoor Herschel een kijkje neemt in de keuken van het stervormingsgebied. De twee heldere gebieden zijn plekken waar waterstofgas verlicht wordt door jonge pasgeboren sterren.

Astronomen denken dat 600 van de 700 objecten in het stervormingsgebied nog niet ver genoeg ontwikkeld om protosterren te zijn. De andere honderd zijn al wel protosterren: hemelse objecten in de laatste fase van het stervormingsproces. Deze sterren hoeven alleen nog maar aangestoken te worden, om een nieuwe generatie sterren te vormen.

Het stervormingsgebied maakt deel uit van de riem van Gould, een gigantische ring van sterren in ons melkwegstelsel. De zon bevindt zich in het centrum van deze ring.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd