De VS staat ieder jaar hoog in het lijstje van gevaarlijkste landen ter wereld. In de Verenigde Staten worden relatief meer mensen vermoord dan in Irak, Iran en Syrië. Wat kan daar tegen gedaan worden? Wetenschappers beweren dat het slim is om het wapenbezit aan te scherpen. Mensen met een kort lontje kunnen namelijk gemakkelijk aan een wapen komen.
Wetenschappers van de Duke universiteit hebben 5.500 interviews van Harvard-wetenschappers geanalyseerd en de resultaten geëxtrapoleerd. Wat blijkt: één op de tien volwassen Amerikanen heeft problemen met woedebeheersing. Toch kunnen deze mensen vrij gemakkelijk aan een wapen komen.
Vrijwel dagelijks eist het wapenbeleid van de Amerikaanse regering slachtoffers. Onlangs zijn er drie islamitische studenten neergeschoten bij de universiteit van North Carolina. De dader, Craig Stephen Hick, bleek een flinke voorgeschiedenis te hebben. Mensen die hem kenden, waren bang voor Craig, vooral omdat hij vaak erg boos was. Toch kunnen mensen met een gewelddadig verleden in de meeste staten gemakkelijk aan een wapen komen.
Verschil tussen boos en extreem boos
Natuurlijk wordt iedereen wel eens boos, maar daar gaat het in dit geval niet om. “We richten ons op mensen die op bepaalde momenten extreem boos kunnen worden”, vertelt auteur Jeffrey Swanson. “Deze groep zoekt fysiek de confrontatie op of gooit voorwerpen tegen de muur.”
Wetgeving
In drie staten – Californië, Connecticut en Indiana – worden de wapens van gevaarlijke personen tijdelijk ingenomen. Maar dit geldt niet in andere staten. “De wetgeving is niet waterdicht, waardoor de meest gewelddadige personen nu alsnog aan een wapen kunnen komen”, zegt Swanson.
30.000 doden per jaar
In de Verenigde Staten zijn er ruim 250 miljoen wapens in de handen van burgers. Recent onderzoek wijst uit dat meer dan 40 procent van alle huishoudens ten minste één wapen heeft. Door deze huiswapens komen jaarlijks 30.000 mensen om het leven.