Neef van Tyrannosaurus rex was een kannibaal

t-rex-kannibaal

De Daspletosaurus, een familielid van de Tyrannosaurus Rex, was mogelijk een kannibaal. Dat beweren onderzoekers van de universiteit van Londen. Wetenschappers hebben tandafdrukken op de botten van een Daspletosaurus gevonden, waaruit blijkt dat een andere soortgenoot op de dino heeft geknaagd.

De Daspletosaurus woog 500 kilo en leefde 75 miljoen jaar geleden in het huidige Canada. Het dier was met een lengte van zes meter niet zo indrukwekkend als de Tyrannosaurus Rex. De onderzoekers vonden in 1994 de schedel van de Daspletosaurus nabij Alberta in Canada. Op de schedel zijn tandafdrukken zichtbaar. Nu blijkt dat deze afdrukken afkomstig zijn van een andere tyrannosaurus. De kans is groot dat het dier gebeten is door een andere Daspletosaurus.

De Daspletosaurus
De Daspletosaurus
De onderzoekers beweren dat de Daspletosaurus na zijn dood is gebeten – mogelijk opgegeten – door een soortgenoot. Dit wijst er op dat de Daspletosaurus een kannibaal was. Geen gekke conclusie, want ook de Tyrannosaurus Rex was verzot op het vlees van eigen soortgenoten. Blijkbaar zit kannibalisme bij de tyrannosauriërs in de genen. “Veel grote carnivoren neigen naar kannibalisme: leeuwen, hyena’s, alligators, ijsberen,” somt onderzoeker Nicholas Longrich op. “Ze zijn gebouwd om grote dieren te doden en eten. En als je hongerig genoeg bent dan zijn soortgenoten ook gewoon een groot dier.”

Naast de T. Rex en de Daspletosaurus was ook de Majungatholus een kannibaal. Paleontologen vermoeden echter dat nog veel meer soorten – waaronder de Gorgosaurus – kannibalen waren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd