Amazonestam heeft geen abstract idee van tijd

Een omstreden onderzoek wijst erop dat de stam Amondawa geen abstract concept van tijd heeft.

Wij hebben in onze taal bepaalde structuren die ons in staat stellen om tijd en ruimte met elkaar in verband te brengen. Zo kunnen we stellen dat we straks ergens heen gaan. Of dat we de hele vakantie door moeten werken.

Tijd
De Amondawa hebben dat niet, zo stellen wetenschappers in een onderzoek dat in het blad Language and Cognition verschijnt. Wel zijn de Amondawa er zich van bewust dat gebeurtenissen in tijd plaatsvinden. Maar de stam heeft geen woord voor ‘tijd’ of voor perioden, zoals ‘maand’ of ‘week’. Ook doet de stam niet aan leeftijden. In plaats daarvan nemen de mensen in verschillende periodes van hun leven andere namen aan.

WIST U DAT…

Intelligentie
Het meest opvallende is echter wel dat de stam geen constructie kent die het verstrijken van de tijd en bewegingen door de ruimte met elkaar in verband brengt. Het is onduidelijk waarom de stam dat niet heeft. De wetenschappers benadrukken dat het niets te maken heeft met de intelligentie van de mensen. Wanneer de Amondawa een andere taal leren – bijvoorbeeld Portugees, een taal die tijd en ruimte wel met elkaar in verband brengt – kunnen ze de abstracte concepten van tijd moeiteloos gebruiken. De onderzoekers vermoeden dat de stam het abstracte concept van tijd niet heeft, omdat de mensen ook geen kalenders en klokken hebben.

Niet iedereen is overtuigd door het onderzoek. Zo zijn er wetenschappers die stellen dat het volk het abstracte concept voor tijd wel heeft, maar dat dat niet expliciet gereflecteerd wordt in de taal. Er wordt dan ook gepleit voor nader onderzoek.

Bovenstaande afbeelding laat een schilderij van Salvador Dalí zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd