Een elektriciteitscentrale in uw aderen

Een hele kleine turbine in uw aderen zou genoeg energie op kunnen wekken om medische apparaatjes draaiende te houden.

De turbines worden geïnstalleerd in een bloedvat en kunnen door het stromen van uw bloed vele microwatts aan energie opwekken. Dat blijkt uit experimenten van Zwitserse wetenschappers.

Onderzoek
De onderzoekers maakten drie hele kleine turbines en plaatsten ze in een buisje dat een enkele millimeters breed bloedvat nabootste. De meest efficiënte turbine kon zo’n 800 microwatt aan energie opwekken.

WIST U DAT…

Genoeg
Dat klinkt misschien niet zo heel indrukwekkend, maar het is genoeg om medische apparaten zoals een pacemaker of glucosemeter draaiende te houden. Met name apparaatjes die in het lichaam geplaatst worden, zouden baat hebben bij zo’n eigen elektriciteitscentrale. Nu moeten bijvoorbeeld pacemakers nog regelmatig van nieuwe batterijen worden voorzien. In de toekomst kan het apparaatje rustig blijven zitten, omdat het zichzelf van energie voorziet.

Het klinkt ideaal, maar enige voorzichtigheid is geboden. Zo zijn sommige onderzoekers bang dat de turbines bloedpropjes kunnen veroorzaken. Nader onderzoek is dan ook noodzakelijk.

Bovenstaande afbeelding laat de turbine zien. Foto: Alois Pfenniger / ARTORG Cardiovascular Engineering / Universiteit van Bern.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd