Gedetailleerde beelden van storm op Saturnus

  De stormachtige lente op het noordelijk halfrond van Saturnus is aangebroken en wetenschappers maakten er de meest gedetailleerde beelden ooit van.

  Op de afbeeldingen is goed te zien dat zowel de temperatuur als de wind flink verandert door de stormen. De beelden werden gemaakt door de Very Large Telescope (VLT) van ESO.

  Infrarood
  Het is voor het eerst dat wetenschappers de atmosfeer van Saturnus met behulp van infrarode beelden kunnen bekijken. In het verleden konden de onderzoekers de stormen enkel bestuderen door op gereflecteerd zonlicht te letten.

  WIST U DAT…

  Rustig
  Het is doorgaans heel rustig op Saturnus. Ook de atmosfeer van de planeet houdt zich altijd kalm. Behalve als het lente wordt en dat gebeurt één keer in de dertig jaar. Dan verandert de atmosfeer van Saturnus flink.

  De beelden
  Op de afbeelding helemaal links is Saturnus in zichtbaar licht te zien. Het stormt dan al op de planeet. Met behulp van de infrarode beelden kon dieper in de atmosfeer (foto in het midden) en de stratosfeer (foto rechts) gekeken worden. Hoog in de stratosfeer werden temperaturen tot wel 20 graden hoger dan normaal gemeten.

  Het is aannemelijk dat de storm begon met een soort onweersbui diep in de atmosfeer. Daarna is een pluim heet gas bovenin de atmosfeer terechtgekomen en die hitte is vervolgens door circulerende winden verspeid.

  Bovenstaande beelden zijn gemaakt door ESO / University of Oxford / L. N. Fletcher / T. Barry.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd