Brein doet aan kansberekening tijdens zoeken

Een rekenend brein stelt mensen in staat om hun sleutels in no-time tussen allerlei andere rommeltjes terug te vinden, zo blijkt.

In één tiende van een seconde kunnen mensen een klein papiertje tussen allerlei andere papieren terugvinden. Zelfs als het gezochte papiertje een beetje verborgen ligt. Onderzoeker Ronald van den Berg zocht uit hoe we dat precies doen.

Efficiënt
Hij concludeert dat ons brein zo’n situatie heel efficiënt aanpakt. “Ons brein blijkt de beschikbare informatie zo goed mogelijk te gebruiken. We noemen dat optimaal zoekgedrag,” legt Van den Berg uit.

WIST U DAT…

…ons brein energie bespaart door dingen te voorspellen?

Berekenen
Het brein berekent hoe groot de kans is dat een object in het beeld aanwezig is. Als die kans groter is dan vijftig procent stellen de hersenen vast dat het gezochte voorwerp er moet zijn. “Je zou kunnen zeggen de mens een visuele detective is.”

Het onderzoek van Van den Berg is verschenen in het blad Nature Neuroscience en werd mede mogelijk gemaakt door een Rubiconsubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bronmateriaal

Persbericht NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd